Létrehozva: 2019.05.03.

Orbán Viktor: A brüsszeli elit fél a változásoktól

A magyar miniszterelnök csütörtökön vendégül látta Matteo Salvini olasz belügyminisztert, miniszterelnök-helyettest. A találkozó legfontosabb pillanatait idézte fel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli hírmûsorában.

Alig érkezett meg Matteo Salvini olasz belügyminiszter Magyarországra, a hazai ellenzék és a külföldi balliberális politikusok rosszallásukat fejezték ki, sokszor nem minősíthető kifejezésekkel. Orbán Viktor erről úgy vélekedett, hogy

Itthon és külföldön is teret nyert a neveletlen, tiszteletlen hangnem

és ez már a rendezettnek gondolt németeknél sem ritka. Ugyanakkor a támadások azt is jelzik, hogy igazunk van és Matteo Salvini ma Európa legfontosabb politikusa. Ha nem ez lenne, nem támadnák.

A támadások hátterében az érintettek frusztrációja érhető tetten, hiszen látják, hogy Salvini szöget vert a bevándorlás-pártiak koporsójába.

"Ezt tettük mi is, igaz, kisebbek vagyunk, vagyis kisebb szöget."

A miniszterelnök így folytatta:

A brüsszeli elit azért támad, mert mindentől fél, ami új. Nem tudni, a buborékban ülő bürokraták mikor láttak élő embert és mikor szembesültek a valósággal, és azt szeretnék, ha minden ugyanúgy folytatódna, ahogy eddig.

"Brüsszelül" beszélnek, hogy ne értse szinte senki és azt szeretnék, ha minden ugyanúgy folytatódna, ahogy eddig.

Erre jön Salvini, jön Strache, akik megzavarják a nyugalmukat, mert tenni akarnak valamit. Ezért frusztráltak Brüsszelben.

A műsorvezető kérdésére a miniszterelnök elmondta, hogy az olasz tárcavezetőnek "ha nem is sírtam a vállán, de panaszoltam". Brüsszel ahelyett, hogy ünnepelné a magyar határvédelmet, mert az Európát is óvja, támadják. Ráadásul a mai napig egyetlen euróval sem támogatták ezt a védelmet. Ígérni persze ígértek, de ezzel kapcsolatban a miniszterelnök egy mondást idézett:

"Nem lehetünk annyira szegények, hogy ígérni ne tudjunk."

Orbán Viktor beszélt arról is, miért tartja jobb megoldásnak, ha a migrációs kérdések esetében kivennék a döntés jogát az Európai Bizottság és Parlament kezéből és azt a megalakítandó Belügyminiszterek Tanácsára bíznák.

A miniszterelnök szerint a belügyminiszterek naponta szembesülnek a valósággal, ellentétben a buborékban élő brüsszeli bürokratákkal. A javasolt testület nem lenne példa nélküli, hiszen a Pénzügyminiszterek Tanácsa ugyanígy működik az eurót érintő kérdésekben.

Orbán Viktor a műsorban megismételte, hogy Matteo Salvinivel abban is egyetértenek, hogy nem elosztani, hanem otthon tartani kell a migránsokat. Magyarország a lehetőségeihez mérten, sőt azon túl is szívesen segít, de nem azon az áron, hogy szétrombolja saját hazáját. Mi már jó ideje gyakorlati segítséget is nyújtunk az újjáépítéshez, ez a Hungary helps program.

A miniszterelnök kitért kínai látogatására is. Jelezte, hogy míg egyes nyugati országok veszélyt látnak Kína felemelkedésében, mások, köztük Magyarország is óriási lehetőségeket. A tervezett hatalmas vállalkozás, Európa és Ázsia légi, vasúti és közúti összeköttetésének kiépítése közös érdek. Aki ebből kimarad, az lemarad  - mondta Orbán Viktor.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Először találkoztak a Házasság első látásra párjai, máris cseréltek volna

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-