HARCÉL

Nézőpont: A Fidesz a legnépszerűbb, nagy vesztes a Jobbik

A Fidesz-KDNP társadalmi támogatottságát a decemberi politikai események nem befolyásolták, a kormánypártok népszerûsége a részvételüket biztosra ígérő szimpatizánsok között továbbra is stabilan ötven százalék fölött van.

A Nézőpont Intézet januári, kivételesen nagy, ötezer fős mintára készült személyes kutatásából az is kiderült, hogy az új év vesztese a Jobbik, ugyanis a felmérés szerint 250 ezer szavazó pártolt el a bomladozó ellenzéki párt táborából.

A felnőtt társadalom 39 százaléka szimpatizál a kormánypárttal és

egy most vasárnap tartandó választáson a Fidesz-KDNP 54, a Jobbik 13, az MSZP-Párbeszéd szövetség 10, a DK 7, az LMP 5, a Momentum Mozgalom 4, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom 3-3 százalékot szerezne.

Úgy tűnik tehát, hogy a decemberi tüntetések nem ártottak a kormánypártok társadalmi támogatottságának, de az ellenzéknek sem használtak.

A kutatás szerint

egy most vasárnap tartott EP választáson a Fidesz-KDNP pártszövetség szerezné a kiosztható mandátumok kétharmadát – számszerűsítve 14-et a 21-ből.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik hármat, a MSZP-P kettőt, egy-egy mandátum jutna a Demokratikus Koalíciónak, valamint a régóta először öt százalékra visszakúszó LMP-nek. Utóbbi esetében továbbra is kérdés, hogy a mandátumszerzéshez szükséges öt százalékos küszöböt át tudja-e majd lépni májusban.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?