Létrehozva: 2018.12.28.

Nem csökken a migrációs nyomás

Az illegális bevándorlók továbbra is három irányból - Spanyolország és Olaszország felõl, illetve a Görögországból kiinduló balkáni úton - érkeznek Európába.

„A migráció a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás meghatározó, fő kérdése lesz” – mondta Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Spanyolország felől idén 62 479 migráns érkezett Európába, ezen az útvonalon marokkóiak, maliak, guineaik, elefántcsontpartiak, algériaiak, gambiaiak és szenegáliak érkeznek, közel nyolcvan százalékban férfiak.

Olaszországban a helyi kormány által bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően idén a tavalyinál 80 százalékkal kevesebb, 23 192 migráns lépett be Európába, a főként afrikai migránsok 71,9 százaléka férfi volt.

Görögországba idén összesen 31 874 regisztrált belépés történt, ami a tavalyihoz képest mintegy ötszázalékos emelkedést mutat, de itt a török-görög zöldhatáron nem minden érkezőt sikerült regisztrálni. Ebből az irányból szírek, afgánok, irakiak, kongóiak, palesztinok, irániak, algériaiak és pakisztániak érkeznek, és jelenleg is mintegy 16 ezer menedékkérő van a görög szigeteken.

Törökországban 3,9 millió menekült tartózkodik, közülük 3,5 millió szír, 170 ezer afgán, 142 ezer iraki, 57,7 ezer szomáliai, 39 ezer iráni, és kevesebb mint tíz százalékuk rendelkezik ENSZ-regisztrációval.

Bakondi György arról is beszélt: Macedóniában a tavalyi azonos időszakhoz képest 64 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapokban az illegális határátlépések száma, a térségbe Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Lengyelország és Magyarország is tartósan rendőri erőket vezényelt.

A belbiztonsági főtanácsadó tájékoztatása szerint a határzárral érintett magyar határszakaszokon mintegy 5900 belépési kísérlet történt idén, ebből a hatóságok 1700 migráns átjutását megakadályozták, 4200-at pedig visszakísértek a kerítés túloldalára. Hozzátette:

a magyar-horvát határszakaszon 139, a magyar-szerb határszakaszon pedig 24 esetben minősült bűncselekménynek a tiltott határátlépés.

Emellett a magyar-román határszakaszon 185 tiltott határátlépést regisztráltak, ám ez az adat nem tartalmazza a határátkelőhelyeknél a román hatóságokkal közösen román területen végzett elfogások számát. Ukrajna felől pedig 60 tiltott határátlépés történt.

Az európai lakosságnak a májusi EP-választáson lehetősége lesz véleményt nyilvánítani a migrációs folyamatokról. Bakondi György hozzátette: a nemzeti választásokat nézve az elmúlt esztendőkben az európai emberek véleménye jelentősen változott, és ez várhatóan kihat majd az Európai Parlament összetételére is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

magyarnemzet.hu

Rossi: Ritkán veszítem el a türelmem, de most kijöttem a sodromból

ripost.hu

Olyat találtak az ellenőrök az egyik KFC konyhájában, azonnal bezáratták

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

astronet.hu

A Szeretet angyala vigyáz ránk március 26. és 30. között

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-