HARCÉL

Meggyalázná a költő emlékét a pécsi ballib városvezetés

Weöres Sándor Király utcában található szobrát akarja eltüntetni Pécs balliberális vezetése.
  • Szerző: Ripost

Néhány héttel ezelőtt levelet kapott Bognár Szilviától, Pécs alpolgármesterétől Kligl Sándor szobrászművész, amelyben az áthelyezés szándékáról értesítették.

Nagyon megdöbbentem – nyilatkozta a lapnak a szobrászművész, aki szerint a baloldal komolyan veszi a „múltat végképp eltörölni” eszmét.

A szobor eltávolításával is szeretnének bosszút állni, belerúgni a korábbi pécsi vezetésbe. Maga az indok is elképesztő. Azt írták ugyanis, hogy a Szent Flórián tér azért jobb helyszín a jelenleginél, mert az ottani vendéglátó egységbe gyakrabban járt a költő, mint abba a kávézóba, amely előtt jelenleg áll a szobra. Azt gondolom, Weöres Sándor ennél többet érdemel, szobra áthelyezése egy kevésbé frekventált helyre a költővel szemben tiszteletlenség.

Forrás: kozterkep.hu

A szobrászművész hozzátette, Bognár Szilvia levelére válaszolt, közölte, hogy nem járul hozzá alkotása áthelyezéséhez. Persze ettől még, ha nagyon akarják, megtehetik – mondta a művész, akinek egyébként nemcsak idehaza, hanem a világ számos pontján, Tokiótól Tiranáig megtalálhatók a szobrai.

„Csak remélni tudom, hogy a pécsi balliberálisok nem állnak be abba sorba, amit az internacionalisták művelnek ezekben a hetekben, napokban az Egyesült Államokban és Európában, amely odáig vezetett, hogy emlékműveket, szobrokat döntöttek le” – mondta a lapnak Őri László, a megyei közgyűlés elnöke, aki 2014-ben, a szobor felállításakor Pécs kultúráért is felelős alpolgármestere volt.

2013-ban határozta el az önkormányzat a mű megrendelését, hogy így tisztelegjen a baranyai megyeszékhelyen is alkotó, akkor száz esztendeje született költő emléke előtt.

Weöres Sándor soha nem volt a kommunista rezsim kedvence. 1956 után az állambiztonság megfigyelte, mert piszkos hazaárulóknak nevezte azokat az írókat, akik együttműködnek a forradalom eltipróival. Véleményét, amennyire lehetett, nyíltan is vállalta, A kétfejű fenevad című drámáját több mint egy évtizeden keresztül nem engedték bemutatni, mert egyértelmű volt, hogy a XVII. századi török megszálláson keresztül a szovjet megszállásról beszélt.

Több lap kereste az ügyben a pécsi önkormányzatot is, egyelőre nem kaptak választ.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?