HARCÉL

Kovács Zoltán: Politikai bosszúhadjáratra nincs felhatalmazása az Uniónak

Varga Judit igazságügyi minisztert hétfőn Brüsszelben hallgatta meg az általános ügyek tanácsa a Magyarországgal szemben indított 7. cikk szerinti eljárásról.
  • Szerző: Ripost

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a nap tanulsága, hogy politikai eszközként használják az európai intézményeket. Olyan bosszúhadjáratot vezetnek egy ország ellen, amelyre egyrészt nincs politikai felhatalmazás, másrészt – mint kiderült – valójában egyáltalán nem tükrözi a tagállamok többségének akaratát, szempontjait.

Kovács Zoltán

Egy politikai eljárásból próbálnak jogi eljárást „eszkábálni”. Az alapvető probléma, hogy bár a jogállamiság mindenkinek fontos alapelv, a jogállamiság tartalma, az eljárások, az intézmények közötti viszony nem vethető össze egymással.

Az államtitkár szólt arról is: az, hogy újabb feltételekhez kötnék az uniós pénzek elosztását, ami teljesen kizárja a jogállamiságot. Ez csak a tagállamok döntése, az uniós alapszerződés megváltoztatása után következhetne.

Kovács Zoltán szerint a „legnagyobb lóláb” a Magyarországgal szembeni eljárásban az anyagi felelősségvállalás, amelyet számon kérnek Magyarországon, valójában arról szól, hogy az elmúlt években beengedett migránsok integrációjának költségeit másokkal akarják megfizettetni. Ez a migrációpárti erők bosszúja azokkal szemben, akik elutasítják ezt a felfogást.

És ezeket olvastad már?