HARCÉL

Káoszt és válságot ígért Gyurcsány

A Kúria is a PestiSrácok.hu javára döntött abban a perben, amelyet Gyurcsány Ferenc indított a hírportál ellen.
  • Szerző: RIPOST

Gyurcsány azért indított pert a PestiSrácok.hu ellen, mert egy vele  készült rádióinterjúból a portál azt a következtetést vonta le, hogy

a bukott miniszterelnök a káoszkeltésben, és egy elhúzódó kormányválságban lett volna érdekelt

abban az esetben, ha pártja, a DK olyan eredményt ért volna el a tavalyi parlamenti választáson, ami a Fidesz-KDNP többségének elvesztésével járt volna.

A Gyurcsánynak nem tetsző cikk alapja az az interjú volt, amelyet a DK elnökével készített a Civil Rádióban Fiala János. A beszélgetés témája az volt, hogy milyen helyzet állna elő akkor, ha a DK és szövetségesei olyan eredményt tudtak volna elérni az áprilisi választáson, amelynek révén a Fidesz-KDNP elveszítette volna parlamenti többségét.

Gyurcsány a műsorban úgy vélekedett, hogy

az említett helyzet hosszas instabil időszakhoz vezethetett volna,

amelyet az akkoriban Németországban kialakult, fél évig tartó kormányválsághoz hasonlított.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy egy ilyen szituáció Magyarországon példa nélküli, nem tudta megmondani meddig tarthatott volna, de hozzátette: szerinte a válságot új választás kiírásával lehetett volna megszüntetni.

Gyurcsány Ferenc helyreigazítási kérelemmel kereste meg a portált, majd mivel ezt nem teljesítették, a bírósághoz fordult. A joghatóság először Gyurcsánynak adott igazat, mondván, a politikus az rádióinterjúban nem használta a káosz és a válság kifejezéseket (a cikk címében szerepeltek ezek a kifejezések), ezért

a PestiSrácok címadása negatív hatással lehetett Gyurcsány társadalmi megítélésére.

A bíróság határozata szerint harminc napig kellett volna a PS kezdőlapján szerepeltetniük a helyreigazítást, a portál azonban fellebbezett.

A másodfokú bíróság elutasította a DK elnökének keresetét, és jogerős ítéletében megállapította, hogy Gyurcsány közszereplő, nyilatkozata a kampányban hangzott el, a választás eredményéről szólt,

a portál pedig a szólásszabadság jegyében joggal értékelte, bírálta a politikus által elmondottakat. 

A bíróság szerint bár Gyurcsány instabil állapotról beszélt az interjúban, az általa elmondottakból igenis helyesen olvasható ki egy kaotikus helyzet.

A Kúria teljes egészében osztotta a jogerős döntést meghozó másodfokú bíróság ítéletét.

És ezeket olvastad már?