Létrehozva: 2019.09.12.

Így számolnak le az átverős utazási irodákkal

Nemcsak az utazók, hanem a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is megelégelte a beetetős árakkal való trükközést. A szövetség kampányt indít, hogy a becsapós alapár helyett januártól teljes részvételi díjat hirdessenek az irodák. Egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Addig is, legyen résen, aki irodánál foglal utat!

Hiába csillan fel az ember szeme egy-egy vonzó utazási ajánlat láttán, ha utána kiderül, hogy a végső ár a sokszorosa. Például egy last minute hirdetett korfui pihenés alapára 24 990 forinttól indul, ám hamar kiderül, hogy ez az ár csak akkor érvényes, ha öten alszanak egy szobában, és akkor is fejenként 66 ezer forintot kell fizetni a kötelező járulékos költségekkel együtt. Márpedig az ember ritkán vág neki ötödmagával egy őszi túrának, inkább kettesben lazítana. Úgy azonban már fejenként több, mint 120 ezerbe fáj a mutatvány. Vagyis a beetető ár mintegy ötszörösét kellene kifizetni.

 

Rejtett költségek sorát számolják fel

Egyes utazási irodák leleményessége határtalan, ha arról van szó, hogyan tornázzák fel az alapárat. A pluszban felszámolt reptéri illetéktől máris duplájára nőhet az ár, s akkor még nem beszéltünk a foglalási vagy szobatakarítási díjról, egyes országoknál pedig kötelező a baksis, vagyis a borravaló.

Akadnak utazási irodák, amelyek a honlapjukon még a járulékok részletezésére sem veszik a fáradtságot. Egy Egyiptomra szakosodott iroda például úgy hirdeti a Sharm El Sheikh-be szól útjait, hogy 20 923 forinttól, ám ha megnézzük a kínálatot, az valójában 61 740 forinttól indul! Ráadásul utóbbi sem annyi, amennyi: a végösszeg két fő részére 232 897 forint – biztosítások és vízumdíjak nélkül.

A Ripost régen változást sürget

A Ripost már korábban is többször írt az utazási irodák botrányos ártrükközéseiről, sürgetve a változást. Talán ez is hozzájárult, hogy most végre fordulat várható: a Magyar Utazási Irodák Szövetsége azt szorgalmazza, hogy a cégek a teljes részvételi díjjal hirdessék meg az utakat, így összehasonlíthatóvá válnak az árak.

„Nyugat-Európában bevett gyakorlat, hogy az utazási irodák az illetékeket és a járulékos költségeket is tartalmazó teljes részvételi díjat tüntetik fel. Ezt és a tudatos utazók érdekeit szem előtt tartva született az a kezdeményezés, hogy 2020. január elsejétől Magyarországon is egy összegben tüntessék fel az árakat az utazási irodák” – mondta a Ripost kérdésére Balkó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője. „Mindezt komoly szakmai egyeztetések előzték meg, s bár ez csak ajánlás, egyre több cég üdvözli, szinte naponta csatlakoznak hozzá újabb és újabb irodák. Vannak, amelyek már most ennek megfelelően tüntetik fel a 2020-as útjaik árát. Hamarosan kampányt indítunk, mely arra buzdítja a tudatos fogyasztókat, hogy azokat az utazási irodákat válasszák, amelyek egy összegben jelentetik meg az áraikat. A MUISZ szeretné, hogy ez a változás a vonatkozó kormányrendeletbe is bekerüljön, mert így minden utazási irodára kötelezően vonatkozna.”

 

Az utasok is kikényszerítik a tisztességes árat

Egyre többen döntenek úgy, hogy az internet segítségével maguk szervezik utazásaikat. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy a tényleges árak feltüntetését követeli már az utazási irodák szövetsége is.

„Ezzel a lehetőséggel elsősorban a fiatalok vagy a közelebbi célországokba indulók, a kevesebb szervezést igénylő utazásokat választók élnek, de az internetes alkalmazások, valamint a mobileszközök rohamos fejlődésével egyre többen lesznek. A kezdeményezésünktől azt várjuk, hogy az utasok visszapártolnak a hivatásos utazásszervezőkhöz” – ismerte el a MUISZ szóvivője. „A célunk az, hogy a kiemelten feltüntetett ár minden kötelező díjat tartalmazzon a foglalási díjtól a repülőtéri illetéken át a további járulékos költségekig. Így tudják ugyanis a vásárlók valóban összehasonlítani az utazási irodák árait és kiválasztani a számukra legmegfelelőbb utat.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

„Egy hete még tudtad, de segítek!” – Hont András rövid időn belül másodszor is keményen odaszúrt Magyar Péternek

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-