HARCÉL

Így kémkedhetünk észrevétlenül az iPhone fülhallgatójával!

Az egyszeri felhasználó azt hinné, hogy az Apple vezeték nélküli fülhallgatóját csak zenehallgatásra, esetleg hívások lebonyolítására lehet használni. Ez alapesetben igaz is, de a ravasz iPhone-tulajdonosok egy egészen bizarr felhasználási területét fedezték fel a népszerű kütyünek.
  • Szerző: Ripost

A 2016-ban megjelent iPhone 7 volt az első olyan Apple telefon, amelybe nem építettek úgynevezett 3.5 milliméteres Jack-bemenetet. Az iPhone- rajongók többsége dühösen vette tudomásul ezt a drasztikus változtatást, ugyanis a hetedik, illetve az ennél idősebb generációs készülékeket kizárólag az Apple méregdrága fülhallgatóival lehet csak használni. A technológiai óriásvállalatnak ezzel a lépéssel persze pont az volt a célja, hogy felpörgessék a fülhallgatóik eladását, ezért is dobták piacra 2016 decemberében a vezeték nélküli fülhallgatójukat, az AirPods-ot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: shutterstock

Kaszáltak: 100 millió darabot adtak el belőle

Az Apple terve bevált: máig körülbelül 100 millió pár AirPodsot értékesítettek, ami meglehetősen szép szám annak tükrében, hogy egy ilyen kütyüért rosszabb esetben is 200 dollárt, azaz 60 ezer forintot is elkérnek. A bluetooth-kapcsolattal működő fülhallgató eredetileg zenehallgatásra, illetve a telefon érintése nélküli hívások lebonyolítására tervezték, azonban az iOS 12 tavaly szeptemberi frissítése óta lehetősége van arra is, hogy a felhasználóknak a kütyün keresztül beszélgetéseket hallgathassanak le.

Egy otthagyott mobil az asztalon, és akár a szomszéd szobából vagy az épület elől is le lehet hallgatni a beszélgetést. Fotó: Kike Calvo / Getty Images

Eredetileg a rosszul hallókat segítette

Ez a különleges lehetőség nem valami szoftverhiba eredménye, hanem egy alapból elérhető, úgynevezett Élő Hallgatás (Live Listen) funkció. Ez a lehetőség eredetileg arra szolgál, hogy az enyhébb halláskárosodással élő emberek olyan mikrofonként használhassák a telefonjukat, ami távolról továbbít hangot hallókészülékükbe, így zajos helyeken folyó beszélgetéseket is lehet hallani a segítségével. Az Élő Hallgatás funkció pedig használható akár az AirPodsszal is, ami végső soron lehetőséget biztosít a korábban említett lehallgatásra is.

15 méterről is le lehet vele hallgatni

Az Iphone felhasználók ugyanis nemrég rájöttek egy végtelenül egyszerű trükkre: csak aktiválni kell funkciót, és a lehallgatni kívánt ember(ek) közelében hagyni a vezeték nélküli fülhallgatóval összeszinkronizált almás telefont. Így a készülék segítségével kristálytisztán hallani lehet majd a célszemélyek közötti beszélgetést. A Bluetooth hatótávja pedig több mint megfelelő egy ilyen akcióhoz, mert még a falak ellenére is nagyjából 15-20 méterre el lehet távolodni a telefontól anélkül, hogy AirPods lecsatlakozna róla.

Fotó: shutterstock

Az Apple mérnökeinek minden bizonnyal a halláskárosodással élők megsegítése volt a célja az Élő Hallgatás funkció létrehozásával, de ez a lehetőség egyértelműen a visszaélések melegágya. Az amerikai szoftver- és készülékgyártó vállalat egyelőre nem reagált az ezzel kapcsolatban felmerülő aggodalmakra, de a szakértők szerint az egyik lehetséges megoldás az lehetne, ha az Iphoneok valamilyen hangjelzéssel tudatnák a külvilággal, hogy éppen aktív a „hallgatózós” funkció, ami így elveszteni az értelmét.

Így kapcsolja be a „lehallgatás” funkciót!

  • Menjen a Beállítások menüpontba
  • Koppintson a Kisegítő lehetőségekre
  • Görgessen le a Hallókészülékek menüponthoz
  • Aktiválja a Hallókészülék-kompatibilitást

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?