HARCÉL

Ez a hátborzongató lény még a kutatókat is megdöbbentette!

A hatalmas, húsevő óriáspók az óceán fenekén vadászik áldozataira, méretétől pedig még a tudósoknak is leesett az álluk. Nem kérdés, ez az ijesztő ízeltlábú a legnagyobb vízipók, ami valaha létezett a Földön!
címkék:
  • Szerző: Doris

Az óceán mélyén, jéghideg barlangokba bújva él minden idők legnagyobb és leghátborzongatóbb vízipókja. A hatalmas ízeltlábú - latin nevén Pycnogonio decalopoda - átmérője akkora mint egy emberi fej, nem csoda, hogy méretén még a kutatók is megdöbbentek.

Sokáig ők sem tudták, mitől nőhetett ekkorára ez a mélyvízi ragadozó, ami az Antarktiszon él, a tenger fenekén. Ezért egy speciális eszközzel vizsgálták meg a pók természetes élőhelyét: lyukat vájtak az Antarktisz jegébe és alámerültek a dermesztően hideg vízbe.

Rájöttek, hogy a hátborzongató teremtmény élőhelyén nagyon magas az oxigéntartalom, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy ez a húsevő nyolclábú ilyen elképesztő méretűre nőtt.

Azonban nem ez az egyetlen olyan mélytengeri élőlény, ami hatalmas méretével sokkolja a világot. Az óceán ijesztő teremtményeinek többsége pont a magas oxigéntartalomnak köszönheti óriási termetét.

A gigantikus vízipókról részletesen a Mirror számolt be.

címkék:
És ezeket olvastad már?