HARCÉL

Európa büszke lehet Magyarországra

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson elért magasabb részvétel, több szavazat, több mandátum azt jelenti, hogy Magyarországnak erősebb lesz a képviselete Brüsszelben.
  • Szerző: ripost

A Századvég Alapítvány Európa választ! - Az értékelés című rendezvényén Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára üdvözölte, hogy a részvételi arány nőtt,

Európa büszke lehet Magyarországra, hogy az emberek ilyen nagy arányban kifejezték akaratukat a választáson.

Emellett arra is büszke lehet Magyarország, hogy itt az EP-választási kampány európai témák körül forgott, a magyarok megmutatták, hogy őket foglalkoztatja Európa jövője, látják az Európa előtt álló kihívásokat, és határozott véleményük van arról, merre kell fordulnia Európának.

Most a választásból megerősödötten kikerült kormánypártok állnak szemben "egy romokban lévő ellenzékkel".

Orbán Balázs felidézte: a DK kampánya az európai egyesült államok ideáját propagálta, több Brüsszelt és kevesebb Magyarországot szeretne, és ilyen a magyar politikatörténetben még nem volt.

Nem lehet érvet mondani az európai egyesült állalmok mellett, hogy miért állna a magyar nemzet érdekében.

Azt is mondta:

a választási kampányban volt egy nemzeti kormány és egy nemzetközi ellenzék, ezért támogatták a magyarok ilyen nagy arányban a kormánypártokat.

Ugyanakkor nemzeti ellenzékre lenne szükség, és az ellenzéki pártok még nem vonták le ezt a következtetést - tette hozzá.

Orbán Balázs közölte: egyértelmű felhatalmazást kapott a Fidesz a politikája folytatására, és a párt európai jövője szempontjából az a kérdés, hogy van-e erre tér az Európai Néppárton (EPP) belül. A magyar választópolgárok képviselete a legfontosabb.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint abszolút győzelemről van szó, hiszen

az elmúlt évek összes választását a Fidesz nyerte meg.

Kilenc éve kormányoz a Fidesz-KDNP, folytat egy vitákat felvállaló kormányzást, amely számos kritikát hívott életre, mert beleáll a küzdelembe, megharcol az igazáért. Különösen értékes, hogy kilenc ilyen konfliktusos év után ilyen győzelmet arattak a kormányerők.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója hangsúlyozta: nincs olyan megközelítés, amely szerint ne a Fidesz nyert volna vasárnap. A magas részvétel oka, hogy a migrációs válság óta nem volt olyan választás, ahol a magyarok közvetlenül az európai ügyekbe beleszólhattak volna.

Az EPP tekintetében

fontos, hogy Orbán Viktor kapcsolatot tud teremteni az új jobboldallal, ő tudja megerősíteni a jobboldali identitását a néppártnak.

Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója arról beszélt, hogy az EP-választáson a centrális erőtér megszűnt, és két olyan ellenzéki erő erősödött meg, amely egymással koalícióképes. "Ez egy új játékot" indít el, és Gyurcsány Ferenc vélhetően kísérletet tesz az egész baloldal egyesítésére.
Gyurcsány tapasztalata nagyobb a Momentuménál, ők "kicsit gyanútlanul vetették bele magukat a politikai küzdelembe", de

"a lapokat alapvetően" Gyurcsány Ferenc fogja osztani, ő ugyanis ilyen közel még nem járt ahhoz, hogy átvegye az irányítást a baloldalon.

Lánczi Tamás szerint a Fidesz szempontjából nem biztos, hogy olyan nagy jelentősége van, melyik pártcsaládban ül, hiszen sok, nem EPP-tagpárttal is jó kapcsolatot ápol a Fidesz. Alapvetően mindig a nemzetállami érdekek a meghatározók.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője megdöbbentőnek nevezte, hogy az EP-választási kampányban a németországi kipabotrány nem váltott ki reakciókat, míg kevésbé súlyos kérdésekkel sokat foglalkoztak. Az is jól látszik, hogy a klímakérdéssel jól meg lehet szólítani a fiatalokat.

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy nem könnyű elbírni a győzelmet, főleg akkor, "ha folyton nyer az ember, márpedig a Fidesszel mintha mindig ez történne".

Egy olyan világban győz mindig a Fidesz, amely folytonos mozgásban van, változnak a pártok, az erőviszonyok, a témák.

Hozzátette: "el kell bírni a győzelmet", ami azt jelenti, hogy ha valaki folyamatosan győz, a léc mindig magasan van.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?