Létrehozva: 2020.12.04.

Kiderült, kik kaphatnak elsőként Covid-oltást Magyarországon

Orbán Viktor a koronavírus elleni védőoltásról beszélt.

„Elsőként az egészségügyi dolgozók, majd a súlyos állapotban lévők kaphatnak oltást” – reagált a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor, aki péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának volt a vendége.

Fotó: Facebook

A miniszterelnök az oltás kapcsán az európai helyzetre is kitért:

„Nagy pofont kapott Brüsszel azzal, hogy a kilépett Nagy-Britannia és ott már egy vakcinával olt. Úgy tűnik, hogy aki kilépett, az sokkal hasznosabban képes képviselni az érdekeit. Nagy lecke ez”

- tette hozzá.

A kormányfő hangsúlyozta: a vakcina és a járvány elleni védekezés nem politikai kérdés, így keleten és nyugaton is tárgyalni kell. Mindent meg fogunk tenni, hogy vakcina a lehető leggyorsabb módon legyen.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségével tárgyalt a december 11-e utáni időszakra tervezett járványügyi intézkedésekről, korlátozásokról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Karmelita kolostorban megtartott értekezleten részt vett Mandl József, az ETT elnöke, Wittmann Tibor alelnök, Csala Miklós, a tanács titkára valamint a testület további tagjai: Dóczi Tamás, Poór Gyula, Sótonyi Péter és Vörös Attila professzorok, a kormány részéről pedig Kásler Miklós, Gulyás Gergely és Rogán Antal miniszterek. Orbán Viktor miniszterelnök köszönetet mondott a tudományos szakembereknek az eddigi rendkívül magas színvonalú munkájukért, amelynek segítségével a kormány a megfelelő intézkedéseket tudta meghozni a járványügyi védekezés során, és Magyarország felkészülten várhatta a koronavírus-járvány újabb hullámát – ismertette Havasi Bertalan. A kormányfő szombaton folytatja a konzultációsorozatát, aznap a gazdasági szakemberek véleményét hallgatja meg. A vasárnap délutáni megbeszélés pedig már egy összegzés lesz a hétfő reggeli operatív törzs ülés előtt, amelyen megszületnek a döntések a december 11-e utáni időszak járványügyi korlátozásairól, ideértve a karácsonyt és a januárt is - mondta a sajtófőnök. Az Egészségügyi Tudományos Tanács az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete, mely állást foglal és ajánlásokat dolgoz ki az orvostudományi kutatásokkal kapcsolatos általános érvényű etikai kérdésekben, kidolgozza az orvosbiológiai, klinikai kutatások elveiről és gyakorlatáról szóló etikai irányelveket, valamint az egészségüggyel kapcsolatban jogszabályalkotást is kezdeményezhet..
Az online vásárlás megfontolását javasolja az országos tisztifőorvos, azonban aki mégis boltba megy, annak új, a vásárlást rövidítő tippeket adott. Müller Cecília megerősítette, hétfőn döntenek az ünnepi időszakra vonatkozó szabályokról. Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján kiderült az is, mi a helyzet a gyógymedencés kezelésekkel, és hányan vétettek a kijárási szabályok ellen.
296 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes a védekezésért felelős operatív törzs pénteki online tájékoztatóján. Csütörtökön két üzlet ideiglenes bezárása mellett döntöttek a rendőrök, mivel azok nem tartották be a járványügyi szabályokat. Kecskeméten egy edzőtermet is bezárattak, mivel az nyitva tartott, és három személy testedzést végzett, a helyszínen tartózkodók ellen szabálysértési eljárást indítottak. Összesen 314 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában a kijárási tilalom megszegése miatt. 20 673 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását csütörtökön. Emellett 8509 hatósági házi karantént rendeltek el. 6212 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 238 056 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 5513 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 68 525 fő, az aktív fertőzöttek száma 164 018. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az áldozatok 22 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. 7812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Működik az egészségügyi ellátás

Kiemelte, hogy a higiénés szabályok betartása mellett az egészségügyi ellátás működik. Csak azokat a beavatkozásokat halasztották el, amelyek nem járnak semmilyen káros hatással az egészségre. Magyarország összes kórházában ápolnak koronavírusos betegeket. Minden intézmény rendelkezik a kellő felszerelésekkel, lélegeztetőgépekkel, maszkokkal, kórházi ágyakkal, valamint elegendő számú egészségügyi személyzettel – mondta a tisztifőorvos.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így lett Magyar Péterből udvari bolond

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

life.hu

Láthatatlan trükkök: így tudják elviselni a sztárok az extra magas sarkú cipőket

magyarnemzet.hu

Tragédia: váratlanul elhunyt párját gyászolja a klasszis teniszező

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-