HARCÉL

Duplán fizethetnek a közétkeztetésért a polgármester döntése miatt

Önhatalmúlag döntött egy évi egymilliárd forintos üzletről Pikó András, Józsefváros ellenzéki támogatással megválasztott polgármestere: érvénytelennek nyilvánította a kerület közétleztetési szerződését és új céget bízott meg. A kiebrudalt cég azonban nem hagyja annyiban: perelni fog.
  • Szerző: Ripost

Bíróság elé citálják Pikó Andrást, aki a képviselő testület megkerülésével döntött arról, ki legyen a közétkeztetési szolgáltató a kerületben. Visszaélve a járványügyi helyzettel, aláírt két papírt, aminek az égvilágon semmi köze a járvány kezeléséhez: egyik napról a másikra közétkeztetési szolgáltatót váltott a kerületben. Úgy gondolta, jobb, ha az egyébként munkahelyi étkeztetéssel foglalkozó, külföldi hátterű cégtől szerzi be az ételt a VIII. kerületben élő gyermekeknek, időseknek és rászorulóknak.

Képünk illusztráció. MTI Fotó: Illyés Tibor

A megtudta: a menesztett Klassz Menza Kft. nem hagyja annyiban.

- A közbeszerzési eljárás értelmében érvényes szerződésünk van az önkormányzattal, amit a polgármester nem mondhat fel önhatalmúlag – mondta lapunknak Demeter László ügyvezető. – A szerződés egyoldalú felmondása, az új szolgáltató versenyeztetés nélküli megbízása törvényellenes.

Pikó András a lakosságot úgy tájékoztatta, hogy a Klassz Menza Kft. szerződése érvénytelen, ezért új közétkeztetési közbeszerzési eljárást fog lefolytatni a kerület, és az új céget csak átmeneti időszakra szerződteti. Demeter László viszont nem érti, miért ne lenne érvényes a korábban elnyert közbeszerzés. Csak nem azért, mert amikor azt lefolytatták, még másként hívták a polgármestert?

A cég mindenesetre Budapest Főváros Kormányhivatalához és a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, mi több, keresetet is benyújt a Fővárosi Törvényszéken. Latolgatják, hogy feljelentést is tesznek. Ha ugyanis úgy fizetik ki az új szolgáltatót, hogy közben a réginek a szerződése is érvényes, akkor a kerületi önkormányzat egy ebédért kétszer fizet majd a polgármester döntése miatt, ez pedig felveti a közpénz hűtlen kezelését.

 

És ezeket olvastad már?