Létrehozva: 2019.09.23.

Botrány Csíksomlyón: ezért akadtak ki a hívők

Már akkor tiltakoztak a székelyek a csíksomlyói Hármashalom-oltár befedése miatt, amikor Ferenc pápa júniusi látogatása elkerülhetetlenné tette a megépítését. Már akkor attól tartottak, hogy az építmény nem ideiglenes lesz. Most úgy tűnik, aggodalmuk nem volt alaptalan: a ferencesek kezdeményezik, hogy a tető kapjon fennmaradási engedélyt, ne bontsák el. Ez sok magyar hívet felháborított.

„Hogy lehet egy ilyen gyönyörű, tájba illő magyar szimbólumot megalázni?”

Miért kell meghagyni a hangárt ezen a szent helyen?

„Inkább mondják ki: el kellett takarni a hármas halmot a kettős kereszttel, mert az egyértelműen magyar szimbólum!”

„Lehet, hogy praktikus, de ronda és nem odaillő!”

Ilyen és ehhez hasonló vélemények sorjáznak a Facebookon, és aki a helybéliekkel beszélget, ugyanezt hallhatja. De hasonló állásponton vannak azok, akik rendszeresen részt vesznek a csíksomlyói zarándoklaton.

„Azt valahogy lenyeltük, hogy a pápa látogatása miatt szükség volt a Hármashalom-oltár befedésére” – mondta a Ripost-nak Nagy Anikó. – „De nekem ne mondja senki, hogy egy Makovecz-oltárt le kell takarni egy ilyen rettenet félharanggal! Azt ígérték, hogy három hónap után lebontják!”

A székelyek és a zarándokok már a pápalátogatás idején csúfnak, a tájba nem illőnek, bumfordinak találták a fedést. A Szentszék viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a pápa látogatásának idejére teljesen fedjék be az oltárt.

„Miért rejtegetjük a Makovecz-oltárt?”

„Csak ideiglenes lesz a létesítmény” – nyugtatta a kedélyeket a tervező a pápalátogatás előtt. Bagos Ernő akkor a Ripost-nak azt mondta, hogy az építési engedély csak három hónapra szól, azután mindenképp lebontják a tetőt. Mivel az oltárt Makovecz Imre tervezte, a nevét viselő közhasznú alapítványnak is jóvá kellett hagynia a módosítási tervet. Érthető, hogy most, amikor híre ment, hogy a tető ott marad, nagy a felháborodás, van, aki még azt is felajánlotta, hogy anyagilag hozzájárul a bontáshoz.

„Hihetetlen számomra, hogy a ferencesek meg akarják tartani azt a buszmegállóra hasonlító tetőt” – mondta a Ripost-nak Varga Győző. – „Amikor valaki látogatóba jött hozzánk az anyaországból, akkor mindig kivittük a nyeregbe, hogy megmutassuk neki Makovecz oltárát. Így, hogy el vannak dugva a szimbólumok, nem szívesen büszkélkedem vele.”

„Asztalos vagyok, tudom, milyen nagy munkával járt a tető felépítése – mondott ellent Török Árpád. – ”Nekem sem tetszik, de ha ennyi pénzt és munkát beleraktak, kár lenne elbontani. Amikor tervezték, akkor kellett volna gondolkozni!„

A ferencesek szerint nagyon hasznos, védi a liturgikus tárgyakat

Megkérdeztük a csíksomlyói kegytemplom és ferences kolostor plébánosát, miért akarják, hogy a csúf tető a helyén maradjon.

”Korábban is gondolkodtunk hasonló megoldáson, mert az ott zajló liturgikus cselekmény kinőtte a Hármashalom-oltár eddigi lefedett részét, nem férnek alá a misézők, az asszisztencia, nem volt megfelelő helye a felolvasóállványnak. Mi hasznosnak találjuk a jelenlegi megoldást„ – válaszolt a Ripost-nak Bőjte Mihály.

A pápalátogatáskor és az azt követő pünkösdi búcsún is tapasztaltuk, hogy védi a liturgikus kellékeket, a terítőket, könyveket, a misézőket, a búcsún a hivatalos személyek is alá fértek. Az Ezer Székely Leány találkozón is jó szolgálatot tett a tető. Mindez indokolttá teszi, hogy a helyén maradjon. Ezzel a kialakítással megfelelő liturgikus tér alakult ki, méltó helyet adva a szentmisének. De a legfontosabb, hogy legdrágább kincsünket, az Oltáriszentséget is védi – érvel a pap.

Meg akarják hosszabbítani az engedélyt

Megtudtuk: az építmény engedélye valóban csak három hónapra szól, de csak augusztusban adták ki, így még van idő az elbontásra.

”Azon vagyunk, hogy megtaláljuk az engedély meghosszabbításának módját vagy engedélyt kapjunk az építmény fennmaradására„ – közölte Bőjte Mihály.

”Természetesen ki fogjuk kérni erről a Makovecz Alapítvány véleményét is, és szakszerűen fogunk eljárni – ígérte.

Megkérdeztük a Makovecz Alapítványt és a csíkszeredai építészeti hatóságot is, mi a véleményük, de lapzártánkig nem válaszoltak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

metropol.hu

Heti top – erre voltak kíváncsiak az olvasók

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Jó híreket kapott a drukkerlány, aki a kemoterápia miatt ajándékozta el a meccsjegyét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye

POLITIK

Korrupcióval gyanúsítanak egy ukrán minisztert

POLITIK

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el

POLITIK

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

POLITIK

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását