HARCÉL

A V4NA kikérte a vakcinaszerződéseket Brüsszeltől

Egyre több helyről éri bírálat Brüsszel koronavírus elleni vakcinabeszerzését, melyet az Európai Bizottság koordinál, mert nemhogy nem nő a szállított vakcinamennyiség, de az idő múlásával egyre kevesebb lesz. Az unió tagállamok elégedetlenségét jól jelzi, hogy, az olaszok beperlik a Pfizert, és már a német egészségügyi miniszter is Brüsszelt kritizálja. A V4NA nemzetközi hírügynökség levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben kikéri a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egyre több tagállam bírálja az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcina beszerzését, miután a tagállamok átoltottsága messze elmarad Izraelhez, az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz képest. A közös beszerzést lebonyolító Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kitart amellett, hogy a döntés a közös beszerzésről jó döntés volt, ugyanakkor szerdán arra is felhívta a figyelmet, hogy fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációkat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: AFP

Ehhez viszont elegendő mennyiségű vakcinára lenne szükség, ami azonban nem áll rendelkezésre.

A szűk keresztmetszet a globális gyártókapacitás, nem pedig a megrendelt vakcinák száma, magyarázkodott Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos. Ez azonban nem magyarázza meg azt, hogy más országok például az Egyesült Királyság miért kap több adagot a már legyártott vakcinákból.

EGYRE HANGOSABBAK A KRITIKÁK

Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babis cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő is kritikával illette az Európai Bizottságot a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, és bírálták az uniós intézmények lassú engedélyeztetési eljárását.

Andrej Babis azt is kijelentette, hogy az uniós közös beszerzés csak hátrányt jelent a csehek számára

Andrej Babis cseh kormányfő
Fotó: Sergii Kharchenko / Getty Images

Markus Söder bajor miniszterelnök a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság kudarcot vallott feladatában, képtelen volt elegendő vakcinát lefoglalni. Szerinte a Bizottság beszerzési eljárása nem volt megfelelő, túl bürokratikusan terveztek, túl kevés vakcinát rendeltek azokból, amelyek valóban megfelelők lennének, és túl sokáig tartottak a tárgyalások az oltóanyag áráról.

A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, akitől tájékoztatást kértek a vakcinabeszerzésekről, és kikérték a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket. Arról is kérdezték az elnököt, hogy kik és mikor tárgyaltak a vakcinabeszerzésekről, kik írták alá a szerződéseket a gyártókkal, és pontosan mikor és milyen mennyiségben rendeltek vakcinát.

Jogi lépéseket indít a Pfizer ellen Olaszország, ebben állapodott meg az olasz egészségügyi miniszter, a regionális politikáért felelős miniszter és a krízisügyi biztos a tartományok vezetőivel, miután a Pfizer csökkentette az EU-tagállamoknak szánt oltóanyag mennyiségét.

Az olasz krízisügyi rendkívüli biztos azt mondta, a lakosság egészségének védelme nem függhet semmilyen tárgyalástól, ezért perelnek.

A német egészségügyi miniszter is bírálta az amerikai céget. Jens Spahn egy sajtótájékoztatón azt mondta, frusztráló, hogy csökkentették a tagállamok számára szállított vakcinák mennyiségét. Hozzátette: nem tartja helyesnek, hogy ezt egyik napról a másikra közölte a cég. Jens Spahnnak többek között része volt az Európai Bizottság vakcinabeszerzésében – mivel Németország volt ekkor az Unió soros elnöke -, és eddig a „szolidáris„ európai beszerzés egyik legnagyobb szószólója volt.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter
Fotó: afp

MADRIDBAN LE KELLETT ÁLLÍTANI AZ OLTÁSOKAT A PFIZER MIATT

Madridban leállították a koronavírus-oltásokat, nem tudják beoltani még az egészségügyi dogozókat sem, miután a Pfizer 44 százalékkal kevesebb oltóanyagot szállított a héten, így ezek gyakorlatilag csak a második oltások beadására elengedők. A tartományi kormány a spanyol egészségügyi minisztert hibáztatja, aki a vádak szerint munkája helyett a katalán választásokkal foglalkozik (a katalán szocialista párt jelöltjeként indul a választáson).

Enrique Ruiz Escudero tartományi egészségügyi miniszter azt mondta, Madridban ”már elfogyott az oltóanyag„, és ezért kénytelen volt ”felfüggeszteni a kórházak oltási programját„, a COVID-betegekkel foglalkozó orvosokat és ápolókat sem tudják oltani.

Az egész Unióban hiány van a Pfizer vakcinából.

Madrid szerint a spanyol kormány diszkriminálja a tartományt, megváltoztatva az elosztási kritériumokat. Ráadásul Spanyolországban nincsenek olyan fecskendők az oltáshoz, amellyel a maximális adagszámot ki lehet nyerni a dózisokból, így az oltóanyag egyhatoda elveszik.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?