Létrehozva: 2021.01.22.

A V4NA kikérte a vakcinaszerződéseket Brüsszeltől

Egyre több helyről éri bírálat Brüsszel koronavírus elleni vakcinabeszerzését, melyet az Európai Bizottság koordinál, mert nemhogy nem nő a szállított vakcinamennyiség, de az idő múlásával egyre kevesebb lesz. Az unió tagállamok elégedetlenségét jól jelzi, hogy, az olaszok beperlik a Pfizert, és már a német egészségügyi miniszter is Brüsszelt kritizálja. A V4NA nemzetközi hírügynökség levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben kikéri a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket.

Egyre több tagállam bírálja az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcina beszerzését, miután a tagállamok átoltottsága messze elmarad Izraelhez, az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz képest. A közös beszerzést lebonyolító Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kitart amellett, hogy a döntés a közös beszerzésről jó döntés volt, ugyanakkor szerdán arra is felhívta a figyelmet, hogy fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációkat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: AFP

Ehhez viszont elegendő mennyiségű vakcinára lenne szükség, ami azonban nem áll rendelkezésre.

A szűk keresztmetszet a globális gyártókapacitás, nem pedig a megrendelt vakcinák száma, magyarázkodott Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos. Ez azonban nem magyarázza meg azt, hogy más országok például az Egyesült Királyság miért kap több adagot a már legyártott vakcinákból.

EGYRE HANGOSABBAK A KRITIKÁK

Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babis cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő is kritikával illette az Európai Bizottságot a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, és bírálták az uniós intézmények lassú engedélyeztetési eljárását.

Andrej Babis azt is kijelentette, hogy az uniós közös beszerzés csak hátrányt jelent a csehek számára

Andrej Babis cseh kormányfő
Fotó: Sergii Kharchenko / Getty Images

Markus Söder bajor miniszterelnök a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság kudarcot vallott feladatában, képtelen volt elegendő vakcinát lefoglalni. Szerinte a Bizottság beszerzési eljárása nem volt megfelelő, túl bürokratikusan terveztek, túl kevés vakcinát rendeltek azokból, amelyek valóban megfelelők lennének, és túl sokáig tartottak a tárgyalások az oltóanyag áráról.

A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, akitől tájékoztatást kértek a vakcinabeszerzésekről, és kikérték a beszerzésekre vonatkozó szerződéseket. Arról is kérdezték az elnököt, hogy kik és mikor tárgyaltak a vakcinabeszerzésekről, kik írták alá a szerződéseket a gyártókkal, és pontosan mikor és milyen mennyiségben rendeltek vakcinát.

Jogi lépéseket indít a Pfizer ellen Olaszország, ebben állapodott meg az olasz egészségügyi miniszter, a regionális politikáért felelős miniszter és a krízisügyi biztos a tartományok vezetőivel, miután a Pfizer csökkentette az EU-tagállamoknak szánt oltóanyag mennyiségét.
Az olasz krízisügyi rendkívüli biztos azt mondta, a lakosság egészségének védelme nem függhet semmilyen tárgyalástól, ezért perelnek. A német egészségügyi miniszter is bírálta az amerikai céget. Jens Spahn egy sajtótájékoztatón azt mondta, frusztráló, hogy csökkentették a tagállamok számára szállított vakcinák mennyiségét. Hozzátette: nem tartja helyesnek, hogy ezt egyik napról a másikra közölte a cég. Jens Spahnnak többek között része volt az Európai Bizottság vakcinabeszerzésében – mivel Németország volt ekkor az Unió soros elnöke -, és eddig a „szolidáris„ európai beszerzés egyik legnagyobb szószólója volt. Az egész Unióban hiány van a Pfizer vakcinából. Madrid szerint a spanyol kormány diszkriminálja a tartományt, megváltoztatva az elosztási kritériumokat. Ráadásul Spanyolországban nincsenek olyan fecskendők az oltáshoz, amellyel a maximális adagszámot ki lehet nyerni a dózisokból, így az oltóanyag egyhatoda elveszik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas véget ért Rafael Nadal visszatérése

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

mandiner.hu

A székelyek Mongóliából származnak, a hunokkal érkeztek a Kárpát-medencébe – török nyelvész a Mandinernek

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok, megjósolták Szoboszlaiék Eb-teljesítményét – Videó

mandiner.hu

Egész Európa arról beszél, mi történt Brüsszelben

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak

POLITIK

Hídpénzbotrány: A Mammutban vehették át a baloldalnak szánt kenőpénzeket

POLITIK

Folytatódhat a betiltott konzervatív konferencia Brüsszelben

POLITIK

Lesz-e tűzszünet Ukrajnában az olimpia idején?