HARCÉL

A kormányfő megfontolja, kilépjenek-e a Néppártból

Mérlegelik az Európai Néppártból való távozás lehetőségét, és ha nem tudnak közös nevezőre jutni, akkor többen tárt karokkal várják a Fideszt.
  • Szerző: Ps

A Néppártból való esetleges kilépésről is beszélt a miniszterelnök egy ellenzéki újságíróknak tartott nőnapi háttérbeszélgetésen. Orbán Viktor szerint

erős túlzás volt „casus bellit” csinálni a Soros–Juncker-plakátokból,

amelyek Muppet Show-szerűen ábrázolják a két embert. Beszélt Soros rendszerváltásban játszott elvitathatatlan szerepéről, és válaszolt a Mészáros Lőrinccel és Simicska Lajossal kapcsolatos kérdésekre is.

Az Európai Néppártból való esetleges kizárás, távozás ügyében

„mérlegelést végez a Fidesz”, a gondolkodás nem a kizárási indítványról szól, hanem arról, hol a párt helye.

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban tartott nőnapi háttérbeszélgetésre csak ellenzéki újságírónőket hívott meg. A hölgyeket körbevezette az épületben, másfél órát teázott, beszélgetett velük a könyvtárszobában, végül virággal búcsúzott tőlük.

A beszélgetés során a kormányfő utalt egy esetleges új formáció létrehozására még az EP-választás előtt.

Minket többen tárt karokkal várnak. Jobbról érkező pártok alig várják, hogy a Fidesz csatlakozzon hozzájuk – hangsúlyozta Orbán, és ezek sorában említette Matteo Salvini Ligáját és Jaroslaw Kaczynsky PiS-formációját, de mint mondta, másokat is tud sorolni. A legelső helyen természetesen a lengyelek vannak.

"Teljesen új helyzet van, amire válaszokat kell adni. A Néppártban szívesen keresem a válaszokat, de ha nem lehet közös nevezőre jutni, akkor nem érdemes együtt keresni."

Orbán Viktor azt is többször elmondta, nem a távozásnak, hanem alapvetően a dolgok megjavításának a híve, de eljöhet az a pont, mikor már szerinte nincs értelme maradni. A kormányfő nem számol azzal, hogy veszteség érné akkor, ha kilépne a Néppártból, mert szerinte az európai politika átalakulóban van. Úgy véli, Brüsszelben „buborékban élnek”, nem érzékelik a valóságot, azt, hogy a migráció kérdése a legfontosabb.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?