HARCÉL

A kormány határozott nemet mond az Európai Bizottságnak

A magyar kormány visszautasítja a jogállami kritériumokhoz kötődő uniós finanszírozást - mondta a Reuters hírügynökségnek adott interjúban az igazságügyi miniszter.
  • Szerző: RIPOST

Varga Judit figyelmeztetett: Budapest ellen fog állni az Európai Bizottság minden olyan törekvésének, hogy az EU fejlesztési támogatásait azon jogállami elvek betartatásához kössék, amelyet Brüsszel szerint a "nacionalista" magyar hatóságok megsértenek.

A politikus úgy nyilatkozott: az Európai Unió rendelkezik már azokkal az eszközökkel, amelyek révén biztosítható a jogállamiság és az EU-s támogatások elosztása.

"Nem kell újra feltalálnunk a kereket"

- fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a készülő 2021-27-es költségvetés egyik, "politikai célokból bevett különleges előírása túl tágan és homályosan határozza meg a jogállami elvekkel kapcsolatos általános hiányosságokat".

"Az a célom, hogy ez a javaslat végleg kikerüljön a tervezetből, és azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az uniós költségvetés elfogadása kapcsán létezik egy bizonyos csomag elv; azaz semmiben nem állapodunk meg, amíg mindenben meg nem állapodtunk. Ez a vörös vonal" - mondta az interjúban a politikus.

Varga Judit tagadta, hogy Magyarország megszegné a jogállamiság elveit. Szerinte a leköszönő bizottságnak az a javaslata, hogy olyan rendszeres jogállami ellenőrzéseket folytassanak, mint amilyenek már léteznek a tagországok vonatkozásában, teljesen ellentmond az uniós szerződéseknek. Hozzátette: reméli, hogy az új bizottság "hidakat épít majd, nem pedig árkokat ás" a tagállamok között.
    "Remélem, hogy a bizottság jövőbeli magatartása terén egy új korszak küszöbén állunk" - fogalmazott.

Varga Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok eltérő alkotmányos történelme "a jogállamiság ügyében összehasonlító látásmódot követel".
    "Magyarországon be akartuk vezetni a közigazgatási bíróságokat, de félretettük, amíg a viták le nem zárulnak. Erre a kérdésre később térünk vissza" - mondta az igazságügyi miniszter.