HARCÉL

A Facebook politikai cenzúrát alkalmaz

Kovács Zoltán szerint politikai vagy ideológiai motiváció miatt tilthatta le a Facebook a legnagyobb magyar médiavállalat, a Mediaworks hirdetési fiókját a közösségi oldalon.

A nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár a Hír TV műsorában úgy vélte, a Facebook cenzúrát alkalmazott egy magyar cég ellen. Kovács Zoltán különösnek nevezte a döntést, mivel számos ellenzéki oldal gond nélkül tud álhíreket terjeszteni a közösségi oldalon.

Akárhonnan nézzük, ez elég erősen cenzúrának tűnik.

Miért pont a Mediaworks-öt, miközben a magyar ellenzéki média, olyan is akivel nem is beszéltem már hetek, hónapok, évek óta, azt állítja, hogy én beszéltem vele? – tette fel a kérdést.

Ott van Kovács M. Mária esete, aki Orbán Viktor miniszterelnök halálát, repülőgépének a lezuhanását akarja. Õt nem tiltják le, nem zárják ki a Facebookról, miközben egy magyar és európai jogszabályoknak minden szempontból tökéletesen megfelelő médiaholding működését korlátozni akarják.

Ez azt jelenti, hogy még mielőtt bármi megjelenne a magyar sajtó egy részének szándékából, azt valaki le fogja ellenőrizni vagy tiltani.

Éltünk eleget ’89-’90 előtt abban a világban, amelyben ezt cenzúrának nevezték.

Kovács Zoltán elmondta: a kormányzat figyelemmel kíséri, hogy az Európai Unió különböző szerveiben milyen szándékok fogalmazódtak meg a Facebookkal való együttműködés kapcsán.

Azt tudjuk mondani, hogy semmilyen európai szervezet nem volt képes letenni az asztalra olyan megoldási javaslatot, mely minden kétséget kizáróan, objektíven tudta volna kiszűrni az álhíreket és a felbujtást a Facebookról. Nincs ilyen algoritmus

Nincs egységes mérce, mely alapján ezt mérni lehetne. Ebből fakadóan azt a következtetést tudják levonni, hogy

ami történik a Mediaworks-szel, az valamilyen politikai vagy ideológiai motiváció kapcsán történik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?