HARCÉL

A diszkrimináció ellen gyűjthet aláírásokat az SZNT

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. Az aláírás gyûjtést a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte annak érdekében, hogy megszûnjön az uniós források elosztásánál a nemzetiségi alapú hátrányos megkülönböztetés.
  • Szerző: ripost

Az aláírásgyűjtést azért kezdeményezték, mert furcsa módon nem jutnak el az uniós fejlesztési pénzek a kisebbségi területekre. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hat évig pereskedett az Európai Bíróságon a polgári kezdeményezés elindításának lehetőségéért, az Európai Bizottság ugyanis nem volt hajlandó befogadni a kérelmet. Most megnyerték a pert, kezdődhet az aláírások gyűjtése.

Gulyás Gergely jelezte: a polgári kezdeményezésben 2020. május 7-éig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. Ha az aláírások összegyűlnek, az még nem garancia arra, hogy a Parlament napirendre is tűzi a kérdést, ettől függetlenül

nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzenek a magyar nemzetiségeknek,

továbbá segítsék őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint saját kultúrájuk megőrzésében.

"Ugyan nagyon sok mindenben csalódtunk, de ma is úgy gondoljuk, hogy amikor jogállamiságról van szó az Európai Unióban, akkor ennek egyik legfontosabb vonatkozása éppen a nemzetiségeket megillető egyéni és kollektív jogok" - fejtette ki Gulyás Gergely.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy Magyarországon is minél többen támogassák a kezdeményezést, aminek legegyszerűbb módja az internetes aláírás a www.nemzetiregiok.eu oldalon.

Gulyás Gergely közölte, a Rákóczi Szövetség jelezte, segít a kezdeményezés szervezőinek.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke köszönetet mondott a magyar kormány segítségéért, hogy a polgári kezdeményezésért folytatott hatéves uniós perben is végig maguk mellett érezhették a magyar kabinet támogatását. Az EU-tagság jelentőségéről szólva elmondta, a rendszerváltás előtt még csak nem is remélhették, hogy a székelység és a magyar kormány közösen tud majd fellépni egy európai fórumon a székelyek jogainak védelmében.

Az SZNT vezetője kitért arra is, az elszakított területeken vannak olyan magyar többségű régiók, amelyek a mai napig megőrizték nemzeti jellegzetességeiket. A polgári kezdeményezés célja tehát, hogy ezeknek a területeknek maradjon meg a regionális identitása.

"Maradjanak meg magyarnak, maradjon meg Székelyföld székelynek, de ugyanez érvényes Kalotaszegre, Érmellékre, Partiumra, a Felvidék magyar többségű területeire"

- fogalmazott. Izsák Balázs jelezte, céljuk eléréséhez a magyar kormány és társadalom támogatására is szükségük van.
    
 

És ezeket olvastad már?