HARCÉL

4 millió forinttal támogatta Brüsszel a szír terroristavezért

Az Iszlám Állam hóhérjaként emlegetett Hasszán F. ügyvédjének azt mondta, hogy migránskártyájára a havi 500 eurós utalásokat csak azután függesztették fel, hogy Magyarországon elfogták. Vagyis mintegy 4 millió forintos uniós támogatáshoz juthatott.
  • Szerző: RIPOST

Letartóztatása óta a legszigorúbb biztonsági körülmények között tartják fogva a terrorizmussal gyanúsított Hasszán F.-et.

A szír férfi azt állítja, hogy 2014-ben hagyta el Szíriát a családjával. Először Törökországba érkeztek, ahonnan 2016 márciusában mentek tovább Görögországba. Ott nagyjából fél évvel később kapták meg az ENSZ által biztosított migránskártyát, melyre havi 500 euró, azaz több mint 150 ezer forint érkezett az Európai Uniótól. Az Iszlám Állam hóhérjaként emlegetett Hasszán F. ügyvédjének azt mondta, az utalásokat pedig csak azután függesztették fel, hogy Magyarországon elfogták, és ezért nem tudott jelentkezni a görög hatóságoknál, ami egyik feltétele a juttatásnak – közölte az M1 Híradója. Vagyis ez idő alatt csaknem 4 millió forinttal támogatta Brüsszel a terrorizmussal gyanúsított férfit.

Azt, hogy Hasszán F.-nek volt migránskártyája, már az Európai Bizottság szóvivője is megerősítette. Natasha Bertaud azt mondta: tudomásukra jutott, hogy a szóban forgó személy részese volt a programnak, amely a nemzetközi védelemre szorulók támogatását szolgálja Görögországban. A szóvivő ugyanakkor a múlt héten még arról beszélt, nem tudják, hogy szerepelt-e  a támogatásra jogosultak névjegyzékében. Azt is mondta, pontosan tudják, hogy melyik kártya kinek a birtokában van, ugyanis mindegyikhez tartozik egy szám, és a kártyabirtokosokat havonta ellenőrzik.

De hogyan kaphatott migránskártyát a terroristavezér, ha olyan szigorú az ellenőrzés?

– ezt már Halász János kérdezte keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz-frakció szóvivője elmondta, a brüsszeli bizottság hétfői nyilatkozata után, egyre több kérdés fogalmazódik meg a migránskártyákkal kapcsolatosan. Brüsszel azt már elismerte, hogy a Magyarországon elfogott szír terroristavezér is kapott migránskártyát, de a brüsszeli nyilatkozatok alapján nagyon sok még a tisztázandó kérdés – mondta Halász János.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, a brüsszeli bizottság eddigi magyarázatai egyáltalán nem megnyugtatóak, sőt egyre inkább úgy tűnik, hogy komoly biztonsági kérdéseket vetnek fel ezek a migránskártyák, mert alkalmasak a migráció és a terrorizmus finanszírozására is.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mákos guba egyszerűen
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?