Létrehozva: 2020.03.27.

Hamisított gyógyszereket, veszélyes vegyületeket árulnak a neten koronavírus ellen

Az interneten kezdtek el különböző antibiotikumokat, oltásokat és klorokint is árulni gyógyszerhamisító bűnbandák Európa-szerte. Az Europol nyomozói csak márciusban 37 különböző csoportot számoltak fel és 2500 internetes linket blokkoltak.

A világsajtóban sok orvos is arra figyelmeztetett, hogy senki ne próbáljon meg otthoni körülmények között saját magával kísérletezni. Abból még nagyobb baj lehet, közölte az Interpol Hágában. Március eleje óta, egy 90 országot átfogó rendőri művelet során 4,4 millió hamisított gyógyszert foglaltak le, 37 bűnöző csoportot göngyölítettek fel és 121 embert tartóztattak le. Ezen kívül 2500 internetes linket blokkoltak, amelyek olyan állítólagos gyógyszerekhez vezettek amelyekről a terjesztőik azt állították, hogy alkalmasak a Covid-19 (koronavírus fertőzés) okozta tüdőbetegség kezelésére. A hamisított gyógyszerek között voltak “oltások”, antibiotikumok és volt klorokin is Az egész világ abban reménykedik, hogy a malária megelőzésére és kezelésére használt gyógyszer, a klorokin, hatásos lehet a koronavírus ellen is. A WHO szerint 10 országban kezdték el a tesztelést, hogy elegendően sok eset tanulságait lehessen összegezni. Franciaországban a mediterrán fertőzések marseille-i egyetemi kórháza nyilvánossá tette az adagolást. A kísérleti kezelés során a klorokint, hidroxiklorokin formájában alkalmazzák, emellett a fertőzötteknek adnak azitromicint is. Súlyos tüdőgyulladás esetén pedig széles spektrumú antibiotikumokat is alkalmaznak. Ez azért nagyon fontos, mert világosan látszik, hogy még az eredeti klorokin sem elég önmagában a terápiára, azt társítani kell más gyógyszerekkel és csakis kórházi, ellenőrzött körülmények között szedhető. Az első eredmények körülbelül két hét múlva várhatóak. Korábban elterjedtek más álhírek is a koronavírust „gyógyító” szerekről. Kiderült, hogy nem hatásos a korábban ígéretesnek tartott, két HIV-gyógyszert tartalmazó kombinált hatóanyag az új koronavírus okozta Covid-19-es betegséggel szemben – közölték a New England Journal of Medicine című szaklapban. A koronavírus- fertőzésben szenvedő kínai páciensekkel végzett vizsgálatok után arra jutottak, hogy az a 99 ember, aki az AbbVie Inc. által kifejlesztett kaletra nevű hatóanyagot kapták, nem gyógyultak jobban, mint az a 100 beteg, akik a hagyományos ellátást kapták. A Kaletra a lopinavir és a ritonavir hatóanyagok kombinációja. A HIV elleni kezelésre kifejlesztett kombinációt több országban alkalmazták orvosok abban a reményben, hogy a koronavírus ellen is hatásos lehet, de sajnos nem jártak sikerrel.

Jelentősen megnőtt az internetes felületeken elkövetett csalások száma, a bűnözők ugyanis kihasználják az emberek koronavírussal összefüggő félelmeit, és abban üzleti lehetőséget látva értékesítenek hamis gyógyszereket, fertőtlenítő szereket, vagy kínálnak csodatévőnek mondott gyógymódokat – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren közétett videoüzenetében kedden.

Von der Leyen hangsúlyozta, az online bűnözés elleni közdelem jegyében az Európai Unió és ügynökségei a tagállami kormányokkal együttműködésben minden rendelkezésre álló eszközzel fellépnek az internetes felületeken egyre terjedő csalásokkal szemben az emberek biztonságának és egészségének megőrzése érdekében.
A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a világon jelenleg sehol nem létezik kifejezetten a COVID-19-re (koronavírus) szolgáló gyógyszer, amennyiben valaki ilyent kínálna, semmi esetre ne vásároljunk tőle – hangsúlyozták. Egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy a kezeléshez használt egyetlen gyógyszerfajta sem árusítható interneten keresztül.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

metropol.hu

„Rémálom lenne” – Schäfer András a legrosszabbtól tart

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt