Létrehozva: 2020.07.28.

Gyorsuló ütemben újra támad a koronavírus

Legutóbb például Belgiumból és Spanyolországból érkeztek ijesztő hírek.

Belgiumban több mint egy hete egyre gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány. Átlagosan naponta 279 újabb embernél mutatják ki a kórokozót, az esetek csaknem felét az antwerpeni régióból jelentik. Cathy Berx, az antwerpeni régió kormányzója kedden közölte, hogy az új rendelkezés értelmében minden lakosnak lehetőség szerint otthon kell maradnia, csak a legszükségesebb esetben szabad elhagynia otthonát.

Minden üzletnek, bárnak és étteremnek 23 órakor be kell zárnia. Ezt követően csak indokolt esetben, főként hazatérés céljából szabad az utcán tartózkodni. Minden nyilvános helyen, beleérve a vendéglátóipari egységeket is, az arcmaszk használata még az asztalnál ülve is kötelező, kivéve étkezés és ivás idején.

Minden rendezvény, fesztivál, illetve akár csak keveseket is vonzó esemény megtartása tilos, beleértve a sportrendezvényeket is. Csapatsportokat űzni 18 éves korosztály felett nem szabad, a zárt edzőtermeknek az újabb rendelkezésig zárva kell tartaniuk.

Sophie Wilmés belga kormányfő hétfőn jelentett be újabb országos szigorításokat a koronavírus belgiumi terjedésének gyorsulása miatt.

Az új szabályok értelmében a társas összejöveteleken háztartásonként a korábbi tizenöt helyet öt fő vehet részt a higiéniai előírások betartása mellett. Ez alól egyebek mellett az esküvők képeznek kivételt, ahol a résztvevők létszámát tíz főben határozták meg.

Kültéri rendezvényeken 200, a beltérieken 100 ember vehet részt, a védőmaszk viselése minden zárt térben kötelező. A rendelkezések szerint a bevásárlást, amely 30 percnél nem tarthat tovább, egyedül kell végezni.

Múlt hét folyamán csaknem kétezer új fertőzöttet regisztráltak Belgiumban, ami 71 százalékos növekedést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest. A 11,5 millió lakosú országban feljegyzett fertőzöttek száma átlépte a 66 ezret a járvány március eleji belgiumi megjelenése óta. Belgiumban a jelentések szerint 9821 ember halt meg a vírus okozta betegségben. A korlátozásokat március közepén vezették be az országban, amelyeken időközben fokozatosan, több ütemben – a járványügyi helyzet javulásával – lazítottak.

Spanyolországban két egymás követő napon is több mint 900-zal emelkedett a regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma – közölte spanyol egészségügyi minisztérium.

A szaktárca adatai szerint pénteken 922, egy nappal korábban 971 esetben igazolták vizsgálatok a fennálló fertőzést, amelyre utoljára május elején volt példa. Egy héttel ezelőtt 390 volt a napi esetszám növekedése.

Az igazolt fertőzöttek száma mára meghaladta a 272 ezret a január végén azonosított első koronavírusos eset óta. Az elmúlt egy napban hárman hunytak el, a halálos áldozatok száma több mint 28 ezer. A legtöbb fertőzöttet Aragón és Katalónia tartományokban regisztrálták, előbbiből 298, utóbbiból 133 új esetet jelentettek. Mindkét térségben kötelező a maszkviselése minden nyilvános helyen, egyéb korlátozó intézkedések mellett. Katalóniában a helyi kormány péntek este Twitteren jelentette be: bezár minden zenés-táncos szórakozóhelyet, továbbá a játéktermek, kaszinók sem lehetnek 24 órán keresztül nyitva.

A járványgócok egyik fontos forrásának az éjszakai szórakozóhelyeket tekintik az egészségügyi hatóságok szerte Spanyolországban, emiatt az autonóm tartományok egymás után rendelnek el korlátozásokat.

A madridi autonóm közösség kormánya ennek hétnek a közepére ígért döntést arról, hogy miként szigorítja az éjszakai életre vonatkozó szabályozást.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

magyarnemzet.hu

Gigantikus mennyiségű drogot foglaltak le egy bűnszövetkezettől

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt