POLITIK

Gyilkossággal vádolják a máltai miniszterelnököt

A migrációs válság, az embercsempészet és egy nemzetközi szervezet áll a nem mindennapi ügy hátterében.
címkék:
  • Szerző: M.M.

Gyilkossággal vádolja Robert Abelát, Málta miniszterelnökét az Alarm Phone nevű NGO és fel is jelentette a kormányfőt, amiért a máltai felségvizeken talált illegális bevándorlókat visszaszállíttatta Líbiába. A vád arra hivatkozott, hogy a hajón, melyen a migránsok érkeztek 5 halott ember is volt.

A V4NA hírügynökség tudósítása szerint a miniszterelnök kijelentette, az ellene felhozott vádak több sebből ivéreznek. Elmondta, hogy tettei nem is mehetnek szembe a non-refoulement elvével, hiszen nem állam járt el a visszaszállítás során, hanem egy privát hajó és arra sincsen semmilyen bizonyíték, hogy neki bármi köze volna a hajó akciójához. Egy másik vád, miszerint a máltai hadsereg egy hajója megrongálta a migránscsónakot hamisnak bizonyult, mivel a kárt valószínűleg maguk a csempészek okozták, hogy legyen indokuk a mentésre.

A máltai hatóságok arra kérték az NGO-kat, hogy arra koncentráljanak, hogy meggátolják az embercsempészek hasonló akcióit ahelyett, hogy a kormányt vádolnák miattuk.

A vádak egyébként egy telefonhíváson alapultak, amit az egyik migráns intézett az Alarm Phone felé.

A máltai kormány már két hónapja bejelentette, hogy a járványhelyzet miatt nem tud több migránst befogadni és nincs több erőforrása, amit a migrációkezelésre tudna fordítani. Ettől függetlenül több turistahajót is köröz a sziget körül, amik átmeneti „menekülttáborként” működnek.

A kormány egyébként korábban már elmondta, hogy csak az elmúlt pár hónapban több illegális migráns érkezett a szigetre mint tavaly egész évben, és értesüléseik szerint 650 ezer olyan ember várakozik még a líbiai partokon, aki Európa irányába igyekszik. Hozzátették, nem hajlandóak több menekültet befogadni, mert az ország teljesen megtelt és ezért továbbra is megvétóznak minden olyan intézkedést, ami a befogadást támogatja.

Az InfoMigrants interjút is készített Vincent Cochetellel az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különleges képviselőjével, aki provokatív kérdések ellenére elmondta, hogy Málta egy kis ország, kis lakossággal, ezért nyilván megvannak a korlátai. Hozzátette, hogy a az országnak szilárd szolidaritási mechanizmusra van szüksége, ami segít a migránsok elosztásában. Rámutatott továbbá, hogy az a Földközi-tengeren hajózó migránsok 70 százaléka nem akar menekültstátuszt igényelni az EU-ban, ezért szükség van egy hatásos visszaküldési rendszerre is.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?