POLITIK

Gulyás Gergely: Újabb 2 milliárd a nagycsaládos autóvásárlásra

A magyar miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy a szerdai kormányülésen döntöttek arról, hogy támogatják Várhegyi Olivér diplomata jelölését uniós biztosi posztra.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a magyar kormány továbbra is elutasítja a migránsok szétosztási kvótáját, csupán a „kiszállítási”, azaz a visszaszállítási kvótát támogatja.

A magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy Trócsányi Lászlónak is egyértelmű legitimációja volt, ezért jogsértő volt a jelölésének az elutasítása. Gulyás Gergely szerint a magyar jelöltet jogsértő módon vádolták meg összeférhetetlenséggel, mert vörös posztó volt az Európai Parlament számára bevándorlásellenessége.

A miniszter hozzátette, senki nem vitathatja az új biztosjelölt, Várhegyi Olivér szakmai felkészültségét, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Elkötelezetten küzd a bevándorlásnak a tagállamokra, így Magyarországra erőltetése ellen és érdemei vannak abban, hogy a kötelező kvótáról csak átmeneti döntés született, közölte a tárcavezető.

A csütörtöki kormányzati tájékoztatón elhangzott, hogy a magyar kormány tárgyalt a kvóta szerinti szétosztási mechanizmusról is, amit továbbra is elutasít. Gulyás Gergely közölte, a kabinet úgy gondolja, hogy a távozó Európai Bizottságnak a kvótákat erőltető szándéka egy utolsó elkeseredett kísérlete arra, hogy a saját kudarcait feledtesse. A magyar kormány csak a kiszállítási kvótát támogatja, mondta a miniszter.

Gulyás Gergely arról is szólt, hogy a kormány döntése alapján további 2 milliárd forintot biztosítanak a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére.

A miniszter elmondta: eddig majdnem 16 ezer kérelmet nyújtottak be az autóvásárlási támogatásra, ezért is volt szükség a további 2 milliárd forintos forrás biztosítására. Eddig közel 9 ezer határozat született 2,1 milliárd forint értékben, ugyanakkor a folyósítással el vannak maradva, ezért ezt gyorsítani próbálja a kormány.

Gulyás Gergely beszámolt arról is: eddig több mint 40 ezer igénylést nyújtottak be a babaváró támogatásra, és már mintegy 30 ezer megkötött szerződés van. Az összesített szerződéses összeg 285,5 milliárd forint, az átlagosan felvett támogatás 9,6 millió forint.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?