POLITIK

Gulyás Gergely: Újabb 2 milliárd a nagycsaládos autóvásárlásra

A magyar miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy a szerdai kormányülésen döntöttek arról, hogy támogatják Várhegyi Olivér diplomata jelölését uniós biztosi posztra.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a magyar kormány továbbra is elutasítja a migránsok szétosztási kvótáját, csupán a „kiszállítási”, azaz a visszaszállítási kvótát támogatja.

A magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy Trócsányi Lászlónak is egyértelmű legitimációja volt, ezért jogsértő volt a jelölésének az elutasítása. Gulyás Gergely szerint a magyar jelöltet jogsértő módon vádolták meg összeférhetetlenséggel, mert vörös posztó volt az Európai Parlament számára bevándorlásellenessége.

A miniszter hozzátette, senki nem vitathatja az új biztosjelölt, Várhegyi Olivér szakmai felkészültségét, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Elkötelezetten küzd a bevándorlásnak a tagállamokra, így Magyarországra erőltetése ellen és érdemei vannak abban, hogy a kötelező kvótáról csak átmeneti döntés született, közölte a tárcavezető.

A csütörtöki kormányzati tájékoztatón elhangzott, hogy a magyar kormány tárgyalt a kvóta szerinti szétosztási mechanizmusról is, amit továbbra is elutasít. Gulyás Gergely közölte, a kabinet úgy gondolja, hogy a távozó Európai Bizottságnak a kvótákat erőltető szándéka egy utolsó elkeseredett kísérlete arra, hogy a saját kudarcait feledtesse. A magyar kormány csak a kiszállítási kvótát támogatja, mondta a miniszter.

Gulyás Gergely arról is szólt, hogy a kormány döntése alapján további 2 milliárd forintot biztosítanak a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére.

A miniszter elmondta: eddig majdnem 16 ezer kérelmet nyújtottak be az autóvásárlási támogatásra, ezért is volt szükség a további 2 milliárd forintos forrás biztosítására. Eddig közel 9 ezer határozat született 2,1 milliárd forint értékben, ugyanakkor a folyósítással el vannak maradva, ezért ezt gyorsítani próbálja a kormány.

Gulyás Gergely beszámolt arról is: eddig több mint 40 ezer igénylést nyújtottak be a babaváró támogatásra, és már mintegy 30 ezer megkötött szerződés van. Az összesített szerződéses összeg 285,5 milliárd forint, az átlagosan felvett támogatás 9,6 millió forint.

És ezeket olvastad már?