Létrehozva: 2020.02.13.

Gulyás Gergely: Az elítéltek jogai nem kerülhetnek az áldozatok jogai elé

A kormánynak világos válasza van az elmúlt hónapokban társadalmi vitákat kiváltó kérdésekben, ám annak nemzetközi és hazai képviseletéhez komoly társadalmi felhatalmazásra van szüksége – ezzel indokolta a soron közvetkező nemzeti konzultációt a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Komoly, társadalmi vitákat is kiváltó kérdéseket is megvitattak a Fidesz kihelyezett frakcióülésén – mondta el a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ilyen kérdésnek nevezte a gyöngyöspatai kártérítés, a győri gyermekgyilkosság és a börtönbiznisz kérdését. Utóbbival kapcsolatban elmondta: „a börtönbiznisz a strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlata volt” – hozzátéve, hogy a kormány álláspontja szerint az elítéltek jogai nem kerülhetnek az áldozatok jogai elé. „Természetesen az alapvető emberi jogokat mindenkinél tiszteletben kell tartani” – tette hozzá a miniszter. Ez ügyben elmondta: az nem járja, hogy „Magyarországnak évi 8 vagy akár 20-25 milliárd forint fizetési kötelezettsége származzon a fogvatartottak cellájának mérete miatt”.

Újabb nemzeti konzultáció

Gulyás Gergely megerősítette azt a tegnap elhangzott információt, hogy a kormány újabb nemzeti konzultációt indít a többi között a gyöngyöspatai ügy, a börtönbiznisz és a kisebbségi és többségi társadalom együttélésének kérdéseiben. A konzultáció kérdéseit csak a jövő hét folyamán fogják nyilvánosságra hozni – mondta el Gulyás Gergely.

Ezekben a kérdésekben komoly magyar és nemzetközi viták vannak, de a kormány véleménye világos ezekben az ügyekben” – jelentette ki a miniszter hozzátéve, hogy „nagy felhatalmazásra van szükség ahhoz hogy ennek a véleménynek érvényt is tudjanak szerezni”. A kancelláriaminiszter példaként a gyönygöspatai kártérítés ügyét említette, amely esetében a kormány álláspontja szerint „jobb ha a valóban felzárkózást segítő oktatási programokat” preferálnák a pénz helyett.

A győri gyermekgyilkossággal kapcsolatban a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kihelyezett frakcióülésen felvetődött a kérdés, hogy élet ellenes bűncselekményeknél indokolt e a feltételes szabadságra bocsájtás intézménye. Megjegyezve, hogy esetenként súlyos gazdasági bűncselekményeknél sincs meg ez a lehetőség.

Viták a bíróságokról

Gulyás Gergely beszélt a magyar bíróságokkal kapcsolatos vitáról is és egyértelművé tette, hogy a magyar kormány szerint „a bíróságok függetlensége a demokratikus jogállam elengedhetetlenül fontos része”. Ezért fontos, hogy a befolyásolás látszata sem merülhet fel – mondta el a miniszter, utalva a szegedi bíróság összeférhetetlenséggel kapcsolatos ügyeire, ahol szerinte a „pártatlanság látszata lett veszélyeztetve”.

Ezzel kapcsolatban kitért a bírósági „érzékenyítő képzésekre” is. Azt mondta: „a korábbi érzékenyítő képzések rossz gyakorlatát az OBH vezetése lezárta, amit fontosnak és indokoltnak tartunk”. „Jó lenne ha nem külföldről pénzelt szervezetek képeznék tovább a magyar bírákat egyes kérdésekben” – fogalmazott a miniszter hozzátéve: „sok esetben a jogvédők nem az áldozatok jogai hanem a bűnelkövetők jogai mellett álltak ki”.

Klíma- és természetvédelmi akcióterv

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy klíma- és természetvédelmi akciótervet dolgoz ki a kormány, amit a kormányfő fog ismertetni vasárnapi évértékelőjében. „A kormány mind Európában, mind Magyarországon tenni szeretne azért, hogy a zöld területen előreléphessünk” – jelentette ki Gulyás. Annyi részletet a miniszter is elárult, hogy a frakcióülésen konkrét akciótervet és intézkedéseket is elfogadtak ez ügyben.

Koronavírus

Továbbra sincs tudomásunk koronavírusos magyar betegről, Magyarországon nincs ilyen megbetegedés – mondta el kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A miniszter beszámolt arról, hogy Kínában jelenleg 188 magyar állampolgár tartózkodik, ebből a fertőzéssel leginkább sújtott Vuhanban ketten vannak. Számukra felajánlották, hogy segítenek a hazatérésben, de ők ezzel nem kívántak élni.

Gulyás Gergely hozzátette: a magyar kormány segítségével Kínából korábban hazatért hét magyar továbbra is a Szent László kórházban van, várhatóan vasárnap engedik ki őket. Hangsúlyozta: a magyar állam mindenben felkészült, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs 28 pontos akcióterve minden elővigyázatossági, felkészülési, megelőzési döntést és intézkedést tartalmaz.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

origo.hu

Karácsony Gergelyt nem érdeklik a budapesti utasok

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

mandiner.hu

Pentagon-tanácsadó: Kijev veresége után ez igenis jár Magyarországnak

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

mindmegette.hu

9 bomba jó recept, ha úgy döntesz, veszel egy kiló újkrumplit

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Ebből mi lesz? Szoboszlai Dominik balhés edzőt kaphat Liverpoolban

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Hídpénzbotrány: Így juthatott vissza a pénz a Városházára

POLITIK

Karácsony elismerte, hogy sok kérdésben kamuzott

POLITIK

Ma tartja utolsó beszédét Brüsszelben Ursula von der Leyen

POLITIK

Az egri polgármester DJ Dominique megöléséről beszélt