KÜLFÖLD

Görögország besokallt, határzárat épít a migránsok miatt

Újabb migránshullámtól tart a görög kormány, ezért kerítést épít a görög-török szárazföldi határra.
  • Szerző: M.M.

„Kerítést építünk, hogy megvédjük az országunk érdekeit”, jelentette be Michalis Chrysochoidis görög polgárvédelmi miniszter az új intézkedések kapcsán, melyet a kormány foganatosított, hogy felvegye a harcot az újabb migránshullámmal.

„Az őrök a helyükön”, biztosított Michalis Chrysochoidis görög polgárvédelmi miniszter a kormány új intézkedései kapcsán, hogy kezeljék a migrációs nyomást. Hozzátette, hogy a határ továbbra is biztonságos, mert a Frontex is jelen van, és a kormány terve és stratégiája is működik. Rámutatott továbbá, hogy minden érintett hatóság éberen követi a migráció fejleményeit és napi szinten foglalkoznak az újdonságokkal. Elmondta, nemrég vezényeltek vissza 400 rendőrt a görög-török határra akik a járvány kitörése előtt is határon szolgáltak.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök interjújában megerősítette, hogy a görög oldalon a határvonaltól kicsivel beljebb helyezik majd el a védőkerítést, hogy egyértelmű legyen, hogy a saját területüket védik.

„Meg fogjuk építeni a kerítést, hogy megvédjük az országunk érdekeit”, szögezte le Chrysochoidis, miután megállapításra került az Evros közelében lévő 26km hosszú kerítés helye, melyet a bejelentés szerint rohamos tempóban fognak felhúzni a hatóságok. A miniszter elmondta továbbá, hogy felgyorsították a határőrök toborzását és minden átkelőhelyet komolyabban figyeltetnek majd. Hozzátette, ha újabb inváziós hullám érkezne az „Evros le van zárva”.

Elemzők szerint Athén egy, az év elejihez hasonló migránshullámtól tart, amely nem sokkal az után következett, hogy Ankara február 28-án bejelentette, a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat, akik az ország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. A lépés következtében az ENSZ adatai szerint több mint tízezer ember indult meg Görögország felé. Athén ekkor a határvédelem megerősítésével reagált, és felfüggesztette a menedékkérelmek befogadását. A pazarkulei átkelőnél és környékén a görög határrendészek számos alkalommal vetettek be könnygázt és villanógránátokat a migránsok feloszlatására, akik válaszul kövekkel dobálták meg őket. Az unió tagállamai átfogó támogatásukról biztosították a görög hatóságokat, amelynek keretében az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) 100 határőrt küldött Görögországba a helyzet kezelésére.
A két NATO-tagállam, Görögország és Törökország viszonyában ekkor ismét feszültség állt be, a határátkelőt pedig azóta is zárva tartják.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?