POLITIK

Görögország a jövő héttől már várná a turistákat, de...

A papírforma szerint június 15-tól a lehető legtöbb ország állampolgárai előtt megnyílik a görög határ. Csakhogy a kérdés nem ilyen egyszerű.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Egy 29 országból álló listát állított össze Görögország, amelyen azok az államok szerepelnek, ahonnan június közepétől várják a turistákat. Több európai mellett ázsiai országok is szerepelnek azon. Nincsenek ugyanakkor rajta a legfertőzöttebb európai országok, így például Olaszország sem. Az olasz politikusok közül többen is elégedetlenségüknek adtak hangot az ügy kapcsán. Giorgia Meloni a Fratetti d'Italia elnöke is kritizálta a külön alkukon alapuló “turisztikai folyosókat”.

A 29-es listán európai országokon kívül Japán, Izrael, Libanon, Kína és Új-Zéland is rajta van. Nincs benne viszont sem Hollandia, sem Svédország sem pedig Nagy-Britannia, azaz, azok az államok, amelyekben még nagyon sok a fertőzött és a halott.

Érdekes ugyanakkor, hogy ezt a tilalmat nem az állampolgársághoz kötik, hanem a repülőgép indulási pontjához. Ha tehát például egy olasz állampolgár úgy dönt, hogy Görögországban nyaralna, akkor átrepülhet egy szomszédos országba, ahonnan egy másik géppel el tud jutni a görög tengerpartra.

Olaszországban az üggyel kapcsolatban többen is elégedetlenségüknek adtak hangot. Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke kifejtette, hogy ellenzi az európai államok közötti privilegizált „turisztikai folyosókat”. “Elegünk van abból, hogy úgy kezeljenek minket, mint az európai Wuhant”- mondta. Ezzel egyetértett és szintén bírálta a külön alkukon alapuló folyosókat Giorgia Meloni is, az FdI (Fratelli dItalia) párt vezetője.

A görögök a listát július 1-én frissítik.

Az érkezőket a repülőtereken vaktában kiválasztva tesztelik, hogy nem koronavírus-fertőzöttek-e.

Görögországba – amelynek hazai össztermékét 20 százalékban a turizmus adja – tavaly 33 millió külföldi látogatott, amiből 19 milliárd euró jövedelme származott a mediterrán országnak.

Athén szigorú korlátozásokat vezetett be a járvány ellen és még idejében, aminek eredményeként az országban mindössze alig háromezer fertőzést jegyeztek fel. Ez kimagaslóan kedvező adat az Európai Unió többi országához képest.

Magyarországon kívül további 28 ország, melynek állampolgárai előtt Görögország megnyílik június derekán: Németország, Ausztria, Dánia, Norvégia, Ciprus, Izrael, Svájc, Japán, Málta, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Albánia, Észtország, Bulgária, Kína, Horvátország, Ausztrália, Lettország, Litvánia, Libanon, Dél-Korea, Szerbia, Montenegró, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Csehország és Finnország.

A fagyi máris visszanyalt

Görögországnak azonban máris hamar szembe kellett néznie a kegyetlen valósággal és az újranyitás veszélyeivel, miután a Qatar Airlines egyik Athénban landoló járatán két nappal ezelőtt 91 utasból 12-nek is pozitív lett a koronavírus-tesztje, írja a Guardian.

A kormány erre úgy reagált, hogy június 15-ig felfüggesztették a Katarból érkező repülőjáratokat, a 91 utast pedig azonnal karanténba helyezték.

Tudtuk, hogy lehetnek ilyen esetek. Most megtapasztaltuk, mi történhet a nyáron

– fogalmazott Nikolaos Sipsas járványügyi szakértő a görög ANT1 televíziócsatornán, hozzátéve, az incidens rávilágít arra, milyen rizikókkal jár a turizmus a koronavírus idején.

Sipsas szerint az lett volna a legbiztonságosabb, ha meg sem nyitják a határokat, de az beláthatatlan gazdasági következményekkel járt volna.

Az első, amit tennünk kell az, hogy biztonságos és nem biztonságos kategóriákra osztjuk az országokat. Ez némi diplomáciai nyomással jár, de az emberek egészsége az elsődleges prioritásunk

– közölte a szakértő, aki egyébként maga is részt vesz a kríziskezelésben.

A koronavírussal diagnosztizált utasokat 14 napra egy kormány által fenntartott szállodába zárták. A nem fertőzött utasokat hét napig tartják izolálva a külvilágtól, ezt követően újabb tesztet hajtanak rajtuk végre, és ha az is negatív, elengedik őket.

Görögország állja azoknak a külföldi turistáknak az ellátását, akik elkapták a koronavírust.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?