POLITIK

Géppisztollyal gyilkoltak meg egy kiskorút Brüsszelben

A fiú belehalt a sérüléseibe, két másik sérült kórházba került, de az életük nincs veszélyben.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Vélhetőleg drogügyletekkel összefüggésbe hozható utcai lövöldözés során veszítette életét egy fiatal Brüsszelben. A rendőrség gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjával nyomozást indított.

A kiskorú, fiatal fiú esett utcai lövöldözés áldozatául Brüsszelben vasárnap a hajnali órákban. A lövöldözésre Denis Goeman a brüsszeli ügyészség szóvivője szerint a Place Orban közelében került sor, és elmondta, hogy a rendőrség azonnal nyomozást kezdeményezett gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjával.

A fiú belehalt a sérüléseibe, két másik sérült kórházba került, de életük nincs veszélyben. A Het Laatste Nieuws tudósítása szerint az összecsapásban Kalasnyikov géppisztolyt használtak.

A Bruzz arról is beszámolt, hogy a lövöldözés valószínűleg a drogkereskedelemhez köthető.

Akig néhány hete annak, hogy durva zavargás tört ki Brüsszel Anderlecht negyedében, amikor több tucat fiatal vonult utcára. A nagyrészt muszlim migráns hátterű fiatalok a rendőrökre támadtak, kövekkel dobálták őket, és egy fegyvert is elloptak. A dolog hátterében az áll, hogy egy 19 éves társuk meghalt, miközben rendőri ellenőrzés elől menekült el robogóval. Az összecsapásról több videó is készült.

A migráns hátterű fiatal férfi azonban elmenekült a rendőri intézkedés elől, ezt követően egy rendőrautóval ütközött, a balesetet pedig nem élte túl. Társai ezért a közösségi médiában kezdtek szervezkedni, és szombaton az utcára vonultak, hogy a rendőrség ellen tiltakozzanak.

A tiltakozás azonban durva zavargásig fajult. A migráns hátterű fiatalok kövekkel dobálták a rendőröket, legalább egy ember megsérült, és egyes beszámolók szerint legalább négy rendőrautót teljesen tönkretettek. A rendőröknek vízágyút is be kellett vetniük a tömeg oszlatására. Egy rendőrségi furgont is megtámadtak, amiből sikerült egy lőfegyvert is ellopniuk, amivel többször a levegőbe is lőttek. A rendőrség szóvivője elmondta, nagy erőkkel keresik a fegyvert, de még nem találták meg. A zavargás során 43 embert tartóztattak le.

A koronavírus-járvány első hulláma után ismét kezd a migráció központi témává válni Brüsszelben. A visszatoloncolások miatt feszülnek egymásnak a bevándorlásellenes és a migrációt támogató erők. Horst Seehofer az unió soros elnöki tisztét betöltő Németország belügyminisztere szerint az unió határait meg kell védeni, és aki nem jogosult menedékre, azt vissza kell fordítani. Az Európai Bizottság svéd belügyi biztosa azonban kijelentette, hogy törvényellenesek a visszatoloncolások. A magyar kormány továbbra is kitart bevándorlásellenes politikája mellett.

Hétfőn este kiköthetett Szicílián az Ocean Viking NGO-hajó, miután megkapta az olasz hatóságoktól az engedélyt. A fedélzetén 180 illegális migráns várta, hogy partra szállhasson. A pakisztáni, nigériai, eritreai és az észak-afrikai bevándorlókat a hajó június végén vette fedélzetére.

Mostanáig az olasz és a máltai hatóságok elutasították, hogy a hajó kiköthessen. A hosszas várakozás miatt a migránsok egy része megfenyegette a legénységet. Vasárnap azután csillapodtak le a kedélyek, hogy egy olasz orvos érkezett a fedélzetre, és letesztelte őket az új típusú koronavírusra, majd egy karanténhajóra kerültek.

Nem várható gyors megállapodás az Európai Unió területére érkező menedékkérők szétosztásának ügyében

– mondta Horst Seehofer, az unió soros elnöki tisztjét betöltő Németország belügyminisztere az uniós tagországok szakminisztereinek informális videókonferenciája előtt. Seehofer arról beszélt, hogy az Európai Unió méltatlan helyzetbe hozza magát azzal, hogy mindössze csak hat uniós tagállam kész migránsokat befogadni.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?