POLITIK

Franciaország 2060-ra muszlim ország lehet

A francia társadalom teljes átalakulását, az észak-afrikai kultúrák előretörését és az iszlám országon belüli felemelkedését vetítette előre Marion Maréchal francia társadalomtudós a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A társadalomtudós mindezt az elmúlt évtized szociológiai vizsgálatainak eredményeivel támasztotta alá.

– A családtámogatás megtérülő befektetés. Egy lehetőség az európai országok számára, hogy a hagyományos értékeket megszilárdítsák, és megőrizzék az európai társadalmak hagyományos képét – fogalmazott Marion Maréchal korábbi nemzetgyűlési képviselő, a Francia Szociológiai, Gazdasági és Politikatudományi Intézet igazgatója a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson tartott előadásában.

A francia társadalomtudós vasárnap reggel már a Kossuth rádiónak nyilatkozva azt mondta, Franciaország sokáig élen járó születési statisztikákat tudott felmutatni az Európai Unión belül. Ennek két oka volt. Az egyik egy tudatos családpolitika, amit aztán az Hollande-féle kormányzás fokozatosan leépített. A másik ok pedig az, hogy a bevándorló családok jelentős mértékben járultak és járulnak is hozzá a magas születésszámhoz. Mint elmondta, Franciaország csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek az ENSZ „helyettesítési ráta” elnevezésű modelljét tartják Európára alkalmazhatónak. Ennek lényege, hogy az alacsony belső termékenységi rátát bevándorló családok letelepítésével, helyettesítéssel kell javítani. Ez alapvetően változtatta meg a társadalom képét már most:

a kutatások szerint a családok többségében legalább az egyik szülő bevándorlógyökerű, és míg az első generációs bevándorló nők termékenységi rátája 2,7, addig az országban születetteké 1,7, de akad olyan megye, ahol a különbség még nagyobb.

Marion Maréchal szerint mindez döntő változásokat hozhat. A bevándorlók többsége Franciaországban észak-afrikai, vagyis muszlim országból érkező. A most zajló folyamat vége az lehet, hogy a társadalom átalakul, és 2060-ra egy új muszlim ország jöhet létre. Megemlítette, hogy az ilyen gyökerű közösségekben már ma szó van a muszlim jogrend, a saría bevezetéséről, ez megtörténhet Franciaországban is.

A társadalomkutató megemlítette, nagyon fontosak az olyan fórumok, mint a budapesti demográfiai csúcs, Franciaországban ugyanis az egyetemi és akadémiai szellemi körökben bezárkózás figyelhető meg, rendszeresen ellehetetlenítik például az olyan konferenciák szervezését, amelyeken a fentebb sorolt aggályokat fel lehetne vetni, és megoldásokat lehetne rájuk keresni. Ráadásul mindez a baloldali diákszervezetek nyomására történik, amelyekkel az egyetemek együttműködnek. Hozzátette: sosem késő megpróbálni változtatni. A felsoroltak ellenére az látható, hogy az országon belül szellemi szigetek, egymást egyre inkább kereső csoportok jönnek létre, amelyek ellenállnak a nyomásnak, ezért nem elveszett még minden.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a franciák majdnem negyven százaléka úgy gondolja, hogy az iszlám lesz Franciaország legnagyobb vallása a jövőben. A válaszadók háromnegyede attól tart, ha ez bekövetkezik, akkor az ország elveszíti történelmi identitását – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Harris Interactive „A franciák szíve„ elnevezésű felméréséből többek között kiderül, hogy a franciák 39 százaléka úgy véli, hogy a jövőben az iszlám lesz a legnagyobb vallás Franciaországban, hívja fel rá a figyelmet a Breitbart, amelyet a V4NA szemlézett. A muszlimok körében ez az arány 55 százalék, míg a római katolikusok 44 százaléka gondolja ezt.

A kutatásból az is kiderül, hogy a franciák 72 százaléka aggódik amiatt, hogy ha az iszlám lesz a legnépesebb vallás az országban, akkor Franciaország elveszíti történelmi identitását. Mindennek az oka a migráció.

Ez a katolikusok 83, a protestánsok és a nem vallásos franciák 67-67 százalékát aggasztja.

A muszlimok körében azonban mindössze 17 százalék mondta azt, hogy Franciaország elveszítené identitását, ha az iszlám lenne a legelterjedtebb és leggyakoribb vallás.

Franciaországban található Európa legnagyobb muszlim közössége. Bár Franciaország területén hivatalos adatok híján csak becsléseket lehet mondani, az ezzel foglalkozó egyetemek és kutatóközpontok álláspontja megegyezik abban, hogy az országban található a kontinens legnagyobb muszlim közössége. A Pew Research Center 2016-os évre utaló tanulmánya szerint 5 millió 720 ezer muszlim él Franciaországban, ami azt jelenti, hogy a teljes népesség 8,8 százaléka muzulmán.

A tömeges bevándorlás mellett a migráns hátterű nők 3,4 és 4 gyermekes termékenységi rátája magasan megelőzi az őslakos populáció 1,4 gyermekes rátáját. Ennek köszönhetően Charles Gave közgazdász szerint a francia nemzetiségű állampolgárok kisebbségbe kerülnek majd a saját hazájukban 2060-ra.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?