POLITIK

Fontos, hogy legyenek női politikusok

Novák Katalin erről egy konferencián beszélt.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A családügyi államtitkár a TEDxDunapart konferencián hangsúlyozta, hogy mindig megéri a családokba fektetni, és a gyermeket vállalókat támogató további intézkedések várhatók.

A politikában nagyon gyakran újra kell tervezni a dolgokat, ebben a nők erősek, hiszen a családi élet is igényli az erre való készséget. Igaz, hogy ezek sztereotípiák, de van alapjuk – fűzte hozzá Novák Katalin.

– Az empátia például tipikusan olyan női tulajdonság, amely a problémák helyesebb megítéléséhez segít hozzá bennünket, éppen ezért a beleérző képességre a politikában is szükség van – nyilatkozta lapunknak a konferencia szünetében az államtitkár, hozzátéve, hogy a rugalmasság is inkább a nőket jellemzi, mint a férfiakat.

– Anyaként nem lehet felmondani – jelentette ki mosolyogva Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a tegnapi TEDxDunapart rendezvényén tartott kerekasztal-beszélgetésen, amikor arról kérdezték, előfordult-e már, hogy túl nehéznek és soknak érezte feladatait. A pódium­beszélgetésen az államtitkár kijelentette: dolgozó anyaként soha nem állítaná, hogy nagy családban, gyermekekkel rózsaszín az élet, hiszen mindig akadnak megoldandó nehézségek, de azt is hangsúlyozta, milyen elképesztő érzés, amikor az ember megtapasztalja a gyermekei ragaszkodását. – Kizárólag a gyerekei sírnak az ember után már akkor is, ha csak kimegy a szobából – jegyezte meg Novák Katalin.

A család- és a párkapcsolatok témájában szervezett neves előadókat felvonultató tudományos ismeretterjesztő konferencián, amelyet elsősorban fiatal egyetemisták részvételével rendeztek meg, a politikus arról is beszélt, hogy ma már olyan, korábban csak a magánéletet érintő és a család hatáskörébe tartozó területekre is beszivárgott a politika, mint az oktatás vagy az egészségügy. Novák Katalint arról is kérdezték, mit gondol a nők szerepéről a politikában, amiről az államtitkár kifejtette, valóban szükség van a női politikusokra, mert jelentős változásokat hozhatnak, de kisebbségben lévén sokszor alkalmazkodnak a közegükhöz, és idővel a férfi kollégáikra kezdenek hasonlítani.

A konferencián előadást tartott Robert Waldinger, a Harvard Egyetem professzora is, aki a világ legrégebben zajló boldogságkutatásának vezetője. A pszichológus felhívta rá a figyelmet, hogy eredményeik azt mutatják: akiknek sok minőségi családi és társas kapcsolatuk van, azok egészségesebbek a magányosabb embereknél.

Ennek kapcsán kérdésünkre a családügyi államtitkár kijelentette: –Amennyiben nem figyelünk oda a demográ­fiára, akkor ötven év múlva nem beszélhetünk majd egészségügyről, oktatásról és szociálpolitikáról sem. A család az egyik legfontosabb egészségvédő faktor – hívta fel rá a figyelmet Novák Katalin, aki emlékeztetett arra, hogy például Kopp Mária kutatásából is tudjuk, az apaság hozzájárul a férfiak egészségének megőrzéséhez. – Egészségügyi szempontból tehát a prevenciót erősíti a családokba történő befektetés. A családpolitika áttételesen mindig egyéb területekre is vonatkozik, ami által végeredményben forrásokat takaríthatunk meg – hangsúlyozta lapunknak az államtitkár.

– A családvédelmi akciótervről már a miniszterelnök is elmondta, hogy az eddigiek csak az intézkedések első ütemét jelentik. Mindenképpen lesz folytatás, hiszen van egy olyan vállalásunk, hogy folyamatosan bővítjük a családtámogatások körét – mondta az államtitkár. Hozzátette: noha biztos számokat még nem tud mondani, de azt remélik, hogy a családvédelmi akcióterv II. hatásának volumenében megegyezik majd az első fázisbelivel.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?