Létrehozva: 2021.08.08.

Folyamatosan érkeznek a migránsokat szállító hajók Olaszországba

Az elmúlt hónapokban a meleg időjárás nyomán felerősödött a Líbiából és Tunéziából Európa felé irányuló tengeri migráció.

Kikötött egy újabb illegális bevándorlókat szállító civil hajó szombaton a szicíliai Trapani kikötőjében. A SeaWatch International német nem kormányzati szervezet által üzemeltetett hajó Tunézia közelében, nemzetközi vizeken vette fedélzetére a túlzsúfolt lélekvesztőkön Európába igyekvő 257 illegális bevándorlót, többségében marokkói, bangladesi, egyiptomi és szíriai férfiakat. A migránsokat először koronavírustesztnek vetik alá, mielőtt átszállítanák őket egy karanténhajóra, amelyen a járvány miatti elővigyázatosságból két hetet kell eltölteniük.

Eközben egy másik civil hajó, a francia SOS Mediterranee nem kormányzati szervezet által üzemeltetett Ocean Viking 549 migránssal, köztük 118 kiskorúval a fedélzetén szintén engedélyt kapott arra, hogy vasárnap kikössön a szicíliai Pozzallóban. Az elmúlt hónapokban a meleg időjárás nyomán felerősödött a Líbiából és Tunéziából Európa felé irányuló tengeri migráció.

Olaszországban is egyre több tartományban terjed a koronavírus Indiából származó, Deltának nevezett variánsa. A vírusmutációt néhány napja a Lampedusára érkezett több ezer illegális bevándorló között is azonosították. Az Olasz Régiók Szövetségének elnöke szerint emiatt a migránsok beözönlése egész Európára nézve veszélyt jelent.

Tetőtől talpig védőfelszerelésben fogadták az olasz hatóságok a bevándorlókat a szicíliai Augustában. A több mint négyszáz afrikai migráns többsége még a kikötőt sem hagyhatja el. Partot érésük után két hétig egy úgynevezett karanténhajón kell maradniuk.

Olaszországban ugyanis egyre több tartományban terjed a koronavírus Indiából származó, Deltának nevezett variánsa. A vírusmutációt néhány napja a Lampedusára érkezett több ezer bevándorló között is azonosították.

Az olasz régiók szövetségének elnöke az M1-nek arról beszélt,

a helyzet Olaszország-szerte ismét egyre aggasztóbb.

Egész Európára nézve veszélyt jelent ez az állapot. Mi olaszok, az összes határátkelőt figyeljük. Korábban is próbáltuk megfékezni az illegális migrációt, de most a járványhelyzetben és a vírusmutációk terjedésével erre még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni” – fogalmazott Massimilano Fedriga az Olasz Régiók Szövetsége elnöke.

Olaszországban idén ismét megugrott az érkező migránshajók száma. Amíg tavaly júniusig öt és félezer illegális bevándorló érkezett, addig idén mostanáig már 18 ezer főt regisztráltak az olasz hatóságok.

Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója hangsúlyozta: a migránsok olyan betegségeket hurcolhatnak a kontinensre, amelyre az európai ember érzékenyen reagál, miközben számukra az effajta járványok mindennaposnak számítanak. Emiatt

a migránsok számára a koronavírus-járvány sem jelent visszatartó erőt.

Sokkal kevésbé élik meg tragédiaként a mindennapjaikban, hiszen együtt élnek ezekkel a betegségekkel és nem is tudnak róla adott esetben, hogy ki az, aki ilyen vírushordozó, a családon belül éppen valaki miért hal meg, tehát ezeket náluk azért máshogy kezelik” – ismertette a biztonságpolitikai szakértő.

A következő évtized a veszélyes kihívások korszaka lesz, népvándorlások, migráció, járványok és pandémia, ebben a helyzetben kell biztonságot teremteni” – hangsúlyozta korábban Orbán Viktor miniszterelnök is, aki kiemelte: a következő években a járványok és a népvándorlás együttesen jelentenek majd veszélyt Európára.

Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a bevándorlók érkezésükkor semmilyen európai nyilvántartásban nem szerepelnek, így az uniós tagállamokban érvényes járványügyi korlátozások sem vonatkoznak rájuk. A migránsok között ráadásul több országban egyre magasabb az oltásellenesek aránya, ami miatt az Európába érkező csoportok potenciális vírusgócpontot jelenthetnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

hirtv.hu

Karácsony elmondása szerint nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

origo.hu

Tíz férfival csókolózott Anne Hathaway

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Hídpénz-botrány: Így juthatott vissza a pénz a Városházára

POLITIK

Karácsony elismerte, hogy sok kérdésben kamuzott

POLITIK

Ma tartja utolsó beszédét Brüsszelben Ursula von der Leyen

POLITIK

Az egri polgármester DJ Dominique megöléséről beszélt