POLITIK

Fokozódik a migránskáosz Európa-szerte

Egyre csak fokozódik a migránskáosz Európa-szerte. Nálunk a téli időjárás ellenére is folyamatos a migránsok próbálkozása például a Tisza folyó szerb-magyar határszakaszán. A migránsok nemcsak gumicsónakokon, hanem összekötött uszadékfákon és palackokon is igyekeznek átkelni a folyón. Mindeközben repülővel utaztatnak migránsokat Olaszország és Franciaország között.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Migránsutaztatás

Az olasz belügyminisztérium csütörtökön erősítette meg, hogy terv szerint közvetlen járattal szállítják majd Rómából Párizsba azt a 68 migránst, akiket Franciaország befogadott. A közlemény büszkén tette közzé, hogy „Ezzel az első 2020-as repülőjárattal, az Európában szétosztott migránsok száma szeptember óta 464-re(!) nőtt”. A közlemény azt is kiemelte, hogy ez a szám is bizonyítja az EU-ban növekvő szolidaritást, ami a máltai megállapodással jött létre.

Olaszországba idén január 23-ig 774 migráns érkezett, ami kiugróan magas a 2019-es adatokhoz képest. Tavaly ugyanezen időszakban, amikor még Matteo Salvini volt a belügyminiszter, csak 155 bevándorlót regisztráltak.

Embercsempészeket fogtak Belgiumban

Két afgán embercsempészt tartóztatott le pénteken a belga rendőrség azzal összefüggésben, hogy felborult egy migránsokat szállító csónak a flandriai De Panne partjainál. Tavaly közel 1900 migráns jutott át Észak-Franciaországból az angliai Doverbe, de a belga parti őrség lazasága miatt az embercsempészek egyre gyakrabban próbálkoznak Flandriából indulva átkelni a La Manche-csatornán.

Az embercsempészettel gyanúsított afgán állampolgárok autóját még hétfőn este igazoltatták a belga rendőrök, de nem tudtak elfogadható magyarázatot adni flandriai tartózkodásukra. A rendőrség feltételezi, hogy a két afgán férfi egy kiterjedt embercsempész-hálózat tagja, akik rendszeresen és üzletszerűen szállítanak vízi úton migránsokat Nagy-Britanniába.

Eközben az Európai Parlamentben a Renew Europe, az Európa megújítása csoport olyan javaslatokat tett az asztalra, amelyek „kísértetiesen emlékeztetnek Soros György 2015-ös tervére”

Ösztönözni akarják a bevándorlók beáramlását és a családegyesítést, állampolgárságot szeretnének nekik adni, illetve arra köteleznék az európai tagállamokat, hogy kötelezően vegyenek részt a migránsok szétosztásában. Továbbá sokkal több szerepet, lehetőséget adnának azoknak az ngo-knak, amelyek eddig is aktívak voltak a bevándorlás segítésében.

A legfrissebb magyar hírek:

Csongrád megyében tizenhárom határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök. Egy ukrán férfi ellen pedig embercsempészés gyanúja miatt indult eljárás.

2020. január 24-én 0 óra és 24 óra között hat esetben, összesen tizenkét határsértőt tartóztattak fel Szeged és Röszke közigazgatási területén, illetve a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a migránsok szír, afgán, palesztin, valamint marokkói állampolgárnak vallották magukat.

Egy cseh honosságú személyautóval érkező ukrán sofőrt és örmény utasát közösen ellenőrizték a magyar és a román rendőrök a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhelyen. Az ellenőrzés megállapította, hogy az örmény állampolgár által átadott útlevél és tartózkodási engedély nem a részére lett kiállítva. Az ukrán állampolgárságú sofőrrel szemben embercsempészés gyanúja miatt, míg utastársával szemben közokirat-hamisítás gyanúja miatt a román határrendőrség jár el.

címkék:
És ezeket olvastad már?