RIPOSTER

Fokozódik a migránskáosz az apró szigeteken

Magyarországon elsőként a RIPOST adta hírül, hogy Kosztasz Mutzurisz, az Égei-tenger északi régiójának kormányzója „közömbösség” címen egy keresetet nyújtott te az athéni kormány ellen az Égei-tenger keleti részén található, migránsokkal elárasztott apró görög szigeteken kialakult helyzet miatt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A kialakult helyzet súlyosság jól mutatja, hogy amikor Notis Mitarachi munkaügyi és szociális ügyekért felelős miniszter ezután nyomban Híosz szigetére látogatott tárgyalni, ahol több illegális bevándorló is rárontott és nem engedték bemenni egy hivatali épületbe. A politikust verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a migránsok.

A török partokhoz közel eső görög szigetek, mint Számosz, Leszbosz és Híosz befogadótáborai évek óta többszörösen túlzsúfoltak. Többségükben 6-7-szer annyi migráns tartózkodik, mint amekkora a kapacitásuk. Leszboszon például ezernél kevesebb ágyon 7600-nál is több migráns osztozkodik. A szigeteken drasztikusan megemelkedtek a betörések, lopások, fosztogatások száma, az itt lakók pedig azt érzik, hogy a központi kormányzat magukra hagyta őket ezzel a problémával. A helyi települések polgármesterei ezért döntöttek úgy, hogy keresetet nyújtanak az athéni vezetéshez.

A görög szigeteken lakók tiltakozásának hatására az athéni kormány most úgy döntött, hogy bezárja a Leszbosz szigetén található móriai regisztrációs központot, valamint további négy tábort Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén. „2020 nyaráig bezárjuk ezeket a táborokat” – mondta el Notisz Mitarakisz bevándorlási miniszter csütörtökön az ERT állami tévécsatornának.

A táborokat kitoloncolási központok váltanák fel, amelyek zárt létesítményekként üzemelnének. A menedékjogi eljárást felgyorsítják – ígérte a tárcavezető. Azokat, akik menedékkérelmét elutasítják, a 2016-os uniós-török menekültügyi egyezmény értelmében visszaküldik Törökországba.

Míg az előző kormány négy és fél éve alatt 1806 embert küldtek vissza, Kiriakosz Micotakisz kormánya tízezerre akarja növelni a visszaküldött bevándorlók számát 2020-ig – áll a minisztertanács után kiadott közleményben.

Az égei-tengeri szigetekre érkezett bevándorlók számának növekedése miatt Görögország az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött szerződés óta a „legsúlyosabb” bevándorlási időszakát éli, 70 ezer emberrel a területén – közölte Lefterisz Oikunomu polgári védelmi miniszterhelyettes.

A Brüsszel és Ankara között 2016. március 20-án életbe lépett megállapodás előirányozza a Törökországhoz közeli görög szigetekre (Leszbosz, Híosz, Kósz, Lerósz és Számosz) érkező illegális bevándorlók és a szíriai menekültek – akik számára Törökország biztonságos országnak számít – visszaszállítását török földre.

Az athéni kormány már 2019 őszén is bejelentette a táborok bezárását, de eddig semmi sem történt – emlékeztetett a városvezető.

Az égei-tengeri görög szigetek regisztrációs központjaiban jelenleg körülbelül 42 ezren tartózkodnak, és nap mint nap újabb migránsok érkeznek Törökországból. Szerdán több ezer szigetlakó vonult utcára a helyzet ellen tiltakozva. Azt követelték a kormánytól, hogy a regisztrációt követően szállítsák át a migránsokat a görög szárazföldre, és osszák szét őket az Európai Unió tagállamai között. Aznap a hivatalok és az üzletek is zárva maradtak.

A német kormány egyetért a visszaszállítással

Az eddiginél több embert kell visszaszállítani Törökországba az égei-tengeri görög szigetekről – mondta Steffen Seibert német kormányszóvivő Berlinben.

címkék:
És ezeket olvastad már?