POLITIK

Fogvatartott terroristák az Európai Unió fővárosában

A belga börtönökben fogvatartott terroristák a rabok összlétszámának 1,7 százalékát teszik ki.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A belga La Libre napilapban Thomas Renard, az Egmont Intézet kutatójának egy tanulmányáról írnak, mely szerint az ország börtöneiben ugyan csökken a radikalizálódott iszlamista fogvatartottak száma – 2020 májusi adatok szerint jelenleg 165 terrorista raboskodik Belgiumban -, még így is az összes fogvatartott 1,7 százalékét teszik ki.

Míg 2018 elején még közel 250 radikalizálódott fogoly volt a belga börtönökben, addig ma már közel száz fővel kevesebben vannak, de ez elsősorban azért van, mert a Thomas Renard által összegyűjtött adatok szerint 2012 óta több mint 370 radikalizálódott rabot engedtek szabadon a belga börtönökből és előreláthatóan 2021 végéig még további hatvanan fognak szabadulni. Ráadásul radikalizálódott elítéltek számának csökkenése azzal is magyarázható, hogy az elítéltek fele kevesebb, mint tíz év börtönbüntetést kapott, így fokozatosan szabadulnak a börtönből a terrorizmushoz kapcsolódó rabok, mert letelik a büntetésük.

A 2013 és 2015 közötti dzsihadista válság óta a belga terroristák stratégiát váltottak és a szétszóródásra összpontosítanak, megtalálhatók az ország összes büntetés-végrehajtási intézetében, így a számuk nem haladja meg börtönönként a 6 százalékot. Ez alól egyedül az úgynevezett Deradex részleg képez kivételt, ezeket a cellákat 2016-ban létesítették azzal a céllal, hogy ily módon különítsék el a többi rabtól a legelszántabb dzsihadista toborzókat és prédikátorokat illetve addig kínozzák őket, amíg elmegy a kedvük a terrorizmustól, a deradex kifejezés tulajdonképpen a deradikalizálódásra utal.

De a történetnek még messze nincs vége, hiszen néhány napja terrorista tevékenységében való részvétel vádjával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik korábbi harcosának feleségét egy év felfüggesztett börtönbüntetésre, a szervezet egy másik, Szíriából hazatért női tagját pedig öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Belgiumban – erről számolt be a belga sajtó pénteken.

Az antwerpeni büntetőbíróság a Szíriából visszatért 32 éves Rahma B.-t az öt éves börtönbüntetés, és a 8 ezer eurós (mintegy 2,8 milli forint) pénzbírság megfizetésének kötelezettsége mellett megfosztotta belga állampolgárságától is.

A nő 2019 novemberében szökött meg a Szíria északi részén található kurd börtönök egyikéből. Sikerrel lépte át a török-szír határt, majd feladta magát a török hatóságoknak, végül Belgiumba szállították.

A nő, aki egy támadás során súlyosan megsérült, férjét és gyermekeit elvesztette, a bíróság előtt korábbi naivitására hivatkozva védekezett. Az ügyészség szerint azonban a vádlott egyebek mellett robbanóanyagok házi készítésével tevékenyen hozzájárult a terrorszervezet harcaihoz.

A Belgium keleti országrészben fekvő Liege illetékes bírósága az Iszlám Állam nevű terrorszervezet korábbi harcosának feleségét ítélte terrorista tevékenység vádjával egy év felfüggesztett börtönbüntetésre, és kötelezte 6 ezer euró (mintegy 2,1 millió forint) megfizetésére.

A Liege közelében fekvő, a belga szélsőséges iszlamisták egyik fellegvárának tartott Vervier városából származó, akkor 20 éves nőt a magyar határon fogták el 2014-ben. A nő gyermekével együtt útban volt, hogy csatlakozzon a terrorszervezet oldalán harcoló férjéhez, akivel 2012-ben kötött házasságot.

A férfi, Lotfi Aoumeur, aki még abban az évben Szíriába távozott, az egyik közösségi oldalon közzétett videófelvételen Belgium területén tervezett terrortámadások elkövetésével fenyegetett. Információk szerint a férfi a terrorszervezet iraki területen folytatott harcaiban halt meg úgy, hogy öngyilkos merényletet követett el.

Sajtóbeszámolók szerint a terrorista csoport tevékenységében való részvétellel vádolt nő a tárgyalás folyamán azzal védekezett, hogy férje hamis ígéretekkel kívánta magához csalni, Szíriába pedig humanitárius céllal indult. A bíróság azonban azt közölte, bizonyítékok állnak rendelkezésre, amelyek szerint a vádlott azért indult a Közel-Keletre, hogy ott csatlakozzon a terrorszervezethez férje oldalán.

Korábban nyilvánosságra került adatok szerint legkevesebb 630 dzsihadistát tartanak nyilván a belga terrorista harcosok adatbázisában. Ez idáig legalább 121-en tértek vissza a korábban Szíria, vagy Irak területén, az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékében harcolók közül Belgiumba. Legtöbbjük ellen bírósági eljárás indult- Legalább 44 esetben született letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet. Az eljárás alá nem vontakat és a szabadlábon védekezőket a biztonságért felelős hatóságok és a rendőrség helyi egységei ellenőrzés alatt tartják. Az ellenőrzés intenzitása attól függ, hogy az egyén milyen fokú veszélyt jelent a társadalomra.

Szakértők szerint sok európai útlevéllel rendelkező korábbi harcos szolgált, vagy szolgál most is az Iszlám Állam kötelékében. Visszatérésükkel a terrortámadások elkövetésének veszélye fennáll Európában.

címkék:
És ezeket olvastad már?