POLITIK

Fidesz: A szocialisták hagyták leépülni az egészségügyet

Megint azok kezdenek a kormány egészségügy-politikájának gyalázásába, akik egyértelműen felelősek a terület tönkretételéért.
  • Szerző: ripost

Ezúttal Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője vette elő a régi lemezt, a baj csak az, hogy elakadt a tű, megint CT-zik és MRI-zik. Új elem, hogy a sorba ezúttal bevette a röntgengépeket és a lélegeztetőket is.

„Meg lehet hirdetni a nemzeti diszperzitprogramot, lehet, hogy a várótermeket ki fogják festeni, de abból nem lesz sem röntgengép, sem CT-, sem MRI-készülék, sem lélegeztetőgép” – fogalmazott arra utalva, hogy a kormány meghirdette a rendelők és betegvárók felújításának programját.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar egészségügyben irányítási, etikai és gazdasági válság van. Elmondta, a kormánynak hallgatnia kellene a szakmai szervezetekre, a Magyar Orvosi Kamarára és a Magyar Kórházszövetségre.

Fotó: MTI

Hozzátette: a kórházszövetség szerint nem a várótermeket kellene kifesteni, hanem az eszközbeszerzésre, a vállalatirányításra és a gépbeszerzésre kellene fókuszálni. Korózs Lajos közölte, az orvosi kamara a korrupció- és hálapénzmentes egészségügy mellett állt ki, tisztességes – kezdő szakorvos esetén 1,1 millió forintos – béreket javasolva.

Korózs elmélkedésére a Fidesz közleményben válaszolt:

A szocialistákat érdekes módon a kormányzásuk alatt csak annyira érdekelte az egészségügy, hogy sorozatosan kivették a pénzt onnan, a kórházakat hagyták leépülni és eladósodni, az egészségügyi dolgozókat megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták, több ezer orvost és ápolót üldöztek el az országból.

A Fidesz kormányzása óta sorra újulnak meg a vidéki és budapesti kórházak, 770 milliárd forinttal fordítunk többet az egészségügyre, dupláját egészségügyi bérekre, átfogó béremelési programot hajtunk végre az ápolóknak, az orvosok átlagos bére két-háromszorosára növekedett. A kormánypártok készek támogatni minden további kórházfejlesztést és béremelést is, de fontosnak tartjuk, hogy a minisztérium és a kamara közötti egyeztetéseken tisztázódjon, hogy a Magyar Orvosi Kamara konkrétan milyen büntetési tételeket javasol a hálapénzt elfogadó orvosok és azt adó betegek, családtagok megbüntetésére.

És ezeket olvastad már?