INSIDER

Fekete-Győr tudja-e, hogy mondják románul: szégyen

A magyar helyett a román jelölt mellett kampányolt a Momentum elnöke. Nála nem az az alap, hogy a magyar jelöltet támogatjuk.
  • Szerző: RIPOST

A Momentum elnöke vasárnap lépett fel az USR-PLUS pártszövetség kolozsvári rendezvényén, ahol beszédet is mondott, amelyben Dan Barna elnökjelölt mellett állt ki.

Dan Barna nevéhez mostanában súlyos korrupciós ügyek kötődnek. Egy oknyomozó portál szerint ugyanis a cégén keresztül hatmillió euró uniós támogatást tüntetett el, amelyet eredetileg felzárkóztatási célokra szántak. Fekete-Győr András ennek ellenére azt mondta: „Magunkon kell kezdenünk az új politikai kultúra megvalósítását: meg kell valósítanunk az átláthatóságot, az üvegzseb-politikát, bátorságot és önfeláldozást kell mutatnunk.”

Az RMDSZ szerint a Momentum elnöke által favorizált román elnökjelölt annyira veszi komolyan a magyarok képviseletét, hogy Fekete-Győr beszédét is inkább agyonhallgatják.

Kelemen Hunor közösségi oldalán közzétett videóval reagált a történtekre. A felvételen egy fiatal lány látható, aki a Momentumnak odaszúrva arról beszélt, hogy Dan Barna nem ismeri el, hogy „van egy kisebbségi helyzet Romániában”, neki csak az erdélyi magyarok szavazatai kellenek. „November 11-én el fogja felejteni, hogy vannak magyarok Romániában” – fogalmazott, hozzátéve, hogy november 10-én csak azért sem fog otthon ülni, elmegy szavazni és a magyar jelöltre, Kelemen Hunorra fogja adni a voksát.

Az esetre a Facebookon reagált Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, aki posztjában azt írta:

„Hát, jó reggelt kívánok, kedves Momentum: van magyar jelölt is! Nekünk, magyaroknak az az alap, hogy a magyar jelöltet támogatjuk!”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pedig Facebook-bejegyzésében azt kérdezte a Momentum elnökétől, tudja-e, hogyan mondják románul a szégyen szót – arra utalva, hogy Feket-Győr felszólalása végén románul kívánt sikert Dan Barnának.

A Momentum ismét szembemegy a magyar érdekekkel

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség reagálása Fekete-Győr András kolozsvári látogatására. A Momentum nem tanul szellemi elődje, az SZDSZ hibáiból és szembemegy a magyar érdekekkel. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke amellett a korrupciós botrányba keveredett Dan Barna államfőjelölt mellett kampányolt Kolozsváron, akinek nem fontos a magyar emberek sorsa. Az eseményen részt vett a magyarellenességéről ismert Dacian Ciolos, a liberális Renew Europe jelenlegi frakcióvezetője is, aki fiatalkorában a fasiszta, magyarellenes Vatra Romaneasca szervezetben tevékenykedett. A Fidesz továbbra is kiáll az erdélyi magyarok saját jelöltje, Kelemen Hunor mellett. Fontosnak tartjuk, hogy minél több erdélyi magyar vegyen részt a november 10-i romániai államfőválasztáson és adja le voksát a magyar jelöltre.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?