Létrehozva: 2019.09.30.

Ezt a 9 aluljárót zárják le éjszakára Budapesten

Döntött a kormány, 9 budapesti aluljárót zárnak le éjszakára, hogy ne fagyoskodhassanak ott éjszaka a hajlétaklanok, és hogy civilizáltak legyenek a körülmények. Ezzel párhuzamosan bővítik a hajléktalanellátást is, senki nem maradhat kinn a fagyban úgy, hogy ha akar, ne találna magának fedelet a feje fölé.

A lezárásoktól azt várják, hogy több hajléktalan fog majd melegedőket és szállókat felkeresni. Első ütemben 9 budapesti aluljáró éjszakai lezárásáról, továbbá a hajléktalanellátó intézmények hosszított nyitvatartásáról és új férőhelyek kialakításáról döntött a kormány, mint azt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón bejelentette.

 

130 új férőhely is épül

Hozzátette: Tarlós István főpolgármesterrel is konzultálva született a kormánydöntés a hajléktalanellátó rendszer fejlesztéséről. Az aluljárók éjjeli lezárására a köztisztaság és a méltó életkörülmények biztosítása miatt van szükség. Hozzátette, 130 új férőhely kialakítására tesznek javaslatot. Erre és 85 nappali hajléktalanellátó intézmény meghosszabbított nyitvatartására 2,1 milliárd forint többletforrást biztosítanak.

Ne legyenek szörnyű körülmények az aluljárókban!

Mint arról a Ripost is beszámolt, a hajléktalanok miatt gyakran alakultak ki szörnyű körülmények a budapesti aluljárókban. A kosz és a bűz gyakran nem csak ideiglenes probléma volt, mert sokan matracokkal, kartonpapírokkal beköltöztek az aluljárókba. Tarthatatlan, hogy az utcán éljenek emberek, ott végezzék a dolgukat, a tisztálkodást és minden emberi körülményt nélkülözve, másokat is zavarjanak. Mint ismeretes, tavaly október 15-én szigorodtak a szabályok: az egész országban tilos az utcán életvitelszerűen az utcán lakni. Akit 90 napon belül többször is figyelmeztetni kell, az ellen szabálysértési eljárás indul.

 

Először ott, ahol a felszínen körben van zebra

Már tavaly kidolgozták a terveket az aluljárók lezárására. A szakmai szervezetek azóta dolgoznak a megvalósításán. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a BKK és a Budapesti Közút Zrt. szakmai szervezetei közösen dolgozták ki a terveket, amelyek szerint két ütemben zárnák le az aluljárókat: először ott, ahol a felszínen zebrákon körbe lehet járni. Idén a Ripost információi szerint azt a 9 kiemelt aluljárót zárnák le, ahol a felszínen nem kellene módosítani a forgalmon, mert a zebrákon megoldható a gyalogosok közlekedése. A lezárás a nagyobb hidegek beköszönte előtt megtörténhet, mégpedig elektromos vezérlésű rácsokkal.

Amikor leáll a metró, leeresztik a rácsot

A rácsokat a lépcsők aljára szerelik fel, és akkor zárják le a tervek szerint, amikor elment az utolsó metró, de mindig úgy, hogy előtte a közterületfelügyelők körbejárnak, nem szorult-e be valaki. Hajnalban pedig az első metró indulásakor nyitnának ki önműködően az elektromos vezérlésű rácsok. Az éjjeli időszakban természetesen vészhelyzet esetére is lesz bejutási lehetőségük a szakembereknek, így a tűzoltóknak vagy a közműcégeknek.

 

Aki akar, be tud menni a szállóra

Egy éve tilos közterületen életvitelszerűen lakni – ám aki akar, talál szállást a feje fölé, mert minden órában van hová menni. Tovább üzemelnek a nappali melegedők, és az éjszakai szálláshelyeken is mindig van hely. Megnőtt a szállók kapacitása is egy év alatt, és folyamatosan bővítenek is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

mandiner.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett