Létrehozva: 2020.07.13.

Ezen az olasz szigeten most már betelt a pohár

Migrációs és egészségügyi vészhelyzet bevezetésére szólította fel a kormányt Lampedusán a sziget polgármestere, miután három nap alatt mintegy nyolcszázan kötöttek ki, és a helyi egészségügyi hatóságok tesztelni sem tudják az érkezőket.

Salvatore Martello polgármester azonnali lépést sürgetett a kormánytól. Arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt és Luciana Lamorgese belügyminisztert, minél előbb látogassanak Lampedusára a helyzet személyes felmérésére, vagy fogadják a polgármestert Rómában egyeztetésre. Martello szerint Lampedusa szigetén vészhelyzetet kell kihirdetni a migrációs és ennek következményeként az egészségügyi helyzet miatt.

A kevesebb mint hatezer lakosú Lampedusán jelenleg 791 migráns tartózkodik, többségük tunéziai, tehát gazdasági bevándorlónak számít.

Július elsejétől 1137 személy érkezett, miközben tavaly egész július hónapban 1088 migráns kötött ki a szigeten. Az érkezők egy részét Szicíliába szállították át. Lampedusa regisztrációs központjában kevesebb mint százan férnek el, a többieket más épületekben helyezték el, vagy a szabad ég alatt, a mólón tartják. Lampedusán eddig nem tesztelték az érkezőket, mivel ehhez nem kaptak elegendő felszerelést.

A menekültek számára kijelölt területek túlzsúfoltak. Újabb karantén központokra is szükség lenne, mert már a közeli Szicílián sincs hely a bevándorlók elkülönítésére, pedig jelenleg minden érkezőre 14 napos elkülönítés vár.

A szicíliai kormányzó, Nello Musumeci szombaton Lampedusára látogatott, felkereste a helyi egészségügyi központot is, és vírustesztelési berendezéseket ígért a sziget polgármesterének.

A hétvégén a szicíliai kormányzó is ellátogatott a szigetre, hogy a saját szemével lássa, mennyire kritikus a helyzetet. Mind az olasz régió, mind Lampedusa vezetői arra kérték az olasz kormányt, hogy hirdessen vészhelyzetet a szigeten.

A migránsok folyamatos érkezése komoly aggodalomra ad okot a turizmus szempontjából is, amely a koronavírus-zárlat miatt amúgy is megroggyant.

Az olasz parti őrséget meglepte a migránshajók érkezése, a Földközi-tenger ugyanis olyan viharos volt, hogy le kellett állítani a Lampedusa és Szicília között közlekedő kompjáratot, számolt be hétfőn az Il Giornale online kiadása. Lampedusa polgármestere, Toto Martello az olasz lapnak elmondta: miután a sziget befogadóközpontja megtelt, a migránsok egy részét a repülőtéren felállított sátorban helyezték el, ott kell megvárniuk a koronavírus miatt kötelező karantén végét.

A helyi lakosság kezdi elveszíteni a türelmét, az olaszok egyre feszültebbek. A Voxnews.info délolasz hírportál szerint több mint ezer migráns van karanténban Lampedusán, és a vírusfertőzés veszélye csak rontja a helyiek biztonságérzetét.

Ezzel egy időben a calabriai Roccella Jonica polgármestere bejelentette, hogy a pénteken érkezett hetven migránsból huszonnyolcan bizonyultak tünetmentes pozitívnak. A pakisztáni csoport vitorláshajóval kötött ki a dél-olaszországi partokon. Az utóbbi tíz napban ez volt a második migránscsoport, amely ide érkezett. A pozitív személyeket egy calabriai migránsközpont elkülönített részén helyezték el. Roccella Jonica húsz kiskorút fogadott be. A város polgármestere, Vittorio Zito közösségi oldalán arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a fiatalok befogadása törvény és lelkiismeret diktálta kötelességnek számít.

A szardíniai Monastirban a rendőrszakszervezet jelezte, hogy a bevándorlóközpontból szabad a kijárás. A polgármester hangsúlyozta, hogy a központban elhelyezett algériaiakat tesztelték, és egyikük sem bizonyult betegnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt