POLITIK

Ezen az olasz szigeten most már betelt a pohár

Migrációs és egészségügyi vészhelyzet bevezetésére szólította fel a kormányt Lampedusán a sziget polgármestere, miután három nap alatt mintegy nyolcszázan kötöttek ki, és a helyi egészségügyi hatóságok tesztelni sem tudják az érkezőket.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Salvatore Martello polgármester azonnali lépést sürgetett a kormánytól. Arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt és Luciana Lamorgese belügyminisztert, minél előbb látogassanak Lampedusára a helyzet személyes felmérésére, vagy fogadják a polgármestert Rómában egyeztetésre. Martello szerint Lampedusa szigetén vészhelyzetet kell kihirdetni a migrációs és ennek következményeként az egészségügyi helyzet miatt.

A kevesebb mint hatezer lakosú Lampedusán jelenleg 791 migráns tartózkodik, többségük tunéziai, tehát gazdasági bevándorlónak számít.

Július elsejétől 1137 személy érkezett, miközben tavaly egész július hónapban 1088 migráns kötött ki a szigeten. Az érkezők egy részét Szicíliába szállították át. Lampedusa regisztrációs központjában kevesebb mint százan férnek el, a többieket más épületekben helyezték el, vagy a szabad ég alatt, a mólón tartják. Lampedusán eddig nem tesztelték az érkezőket, mivel ehhez nem kaptak elegendő felszerelést.

A menekültek számára kijelölt területek túlzsúfoltak. Újabb karantén központokra is szükség lenne, mert már a közeli Szicílián sincs hely a bevándorlók elkülönítésére, pedig jelenleg minden érkezőre 14 napos elkülönítés vár.

A szicíliai kormányzó, Nello Musumeci szombaton Lampedusára látogatott, felkereste a helyi egészségügyi központot is, és vírustesztelési berendezéseket ígért a sziget polgármesterének.

A hétvégén a szicíliai kormányzó is ellátogatott a szigetre, hogy a saját szemével lássa, mennyire kritikus a helyzetet. Mind az olasz régió, mind Lampedusa vezetői arra kérték az olasz kormányt, hogy hirdessen vészhelyzetet a szigeten.

A migránsok folyamatos érkezése komoly aggodalomra ad okot a turizmus szempontjából is, amely a koronavírus-zárlat miatt amúgy is megroggyant.

Az olasz parti őrséget meglepte a migránshajók érkezése, a Földközi-tenger ugyanis olyan viharos volt, hogy le kellett állítani a Lampedusa és Szicília között közlekedő kompjáratot, számolt be hétfőn az Il Giornale online kiadása. Lampedusa polgármestere, Toto Martello az olasz lapnak elmondta: miután a sziget befogadóközpontja megtelt, a migránsok egy részét a repülőtéren felállított sátorban helyezték el, ott kell megvárniuk a koronavírus miatt kötelező karantén végét.

A helyi lakosság kezdi elveszíteni a türelmét, az olaszok egyre feszültebbek. A Voxnews.info délolasz hírportál szerint több mint ezer migráns van karanténban Lampedusán, és a vírusfertőzés veszélye csak rontja a helyiek biztonságérzetét.

Ezzel egy időben a calabriai Roccella Jonica polgármestere bejelentette, hogy a pénteken érkezett hetven migránsból huszonnyolcan bizonyultak tünetmentes pozitívnak. A pakisztáni csoport vitorláshajóval kötött ki a dél-olaszországi partokon. Az utóbbi tíz napban ez volt a második migránscsoport, amely ide érkezett. A pozitív személyeket egy calabriai migránsközpont elkülönített részén helyezték el. Roccella Jonica húsz kiskorút fogadott be. A város polgármestere, Vittorio Zito közösségi oldalán arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a fiatalok befogadása törvény és lelkiismeret diktálta kötelességnek számít.

A szardíniai Monastirban a rendőrszakszervezet jelezte, hogy a bevándorlóközpontból szabad a kijárás. A polgármester hangsúlyozta, hogy a központban elhelyezett algériaiakat tesztelték, és egyikük sem bizonyult betegnek.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?