POLITIK

Erős a kapcsolat az illegális migráció és a terrorizmus között

A terrorizmus elleni küzdelem leghatékonyabb módja az illegális migráció felszámolása – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Tiranában. Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fórumán mondott nyitóbeszédet az albán fővárosban.
  • Szerző: Ripost

A miniszter a fő kihívások között emelte ki a tömeges, ellenörizetlen migrációt és a terrorizmust. Azt hangsúlyozta, hogy a tömeges illegális migráció és a terrorizmus között erős kapcsolat van. A terroristák kihasználják a migránsok tömegét, hogy harcosaikat eljuttassák szerte a világba. Emlékeztetett arra, hogy a tömeges illegális migrációs folyamatok megnövelték a terrorveszélyt Európában: 2015 óta több mint 30 támadást követtek el az Európai Unió területén olyanok, akik migrációs háttérrel rendelkeztek.

A terrorizmus az egyik legfőbb kihívás, mivel az nem áll meg az országhatárokon, a kultúrák határán. „Egyesíteni kell erőfeszítéseinket a radikalizmus és az extrémizmus ellen” – jelentette ki. Szijjártó Péter leszögezte: ahelyett, hogy arra biztatják az embereket, hagyják el otthonukat, meg kell teremteni számukra a biztonságos élet, az otthonmaradás feltételeit.

Azt mondta: a nemzetközi közösség felelőssége, hogy ne az illegális migrációt inspirálja, hanem segítse az embereket, visszatérniük otthonukba.

Kulcsfontosságúnak nevezte az Európai Unió és a mediterrán térség együttműködését. Szükség van az együttműködésre a közel-keleti és az észak-afrikai országokkal is, hogy védjék határaikat, ne engedjék át a migránsokat, mert az a terroristák további szabad áramlásához vezethet. A miniszter kiemelte: Európa biztonsága a mediterrán térség és Észak-Afrika biztonságától függ. A magyar kormány azt vallja, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol a problémák vannak, és nem a problémákat kell behozni. Ennek szellemében Magyarország mintegy 40 millió dollárt költött a keresztény közösségek megsegítésére, többek között házak és iskolák újjáépítésére – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter egyébként képmutatónak és rendkívül károsnak nevezte az Európai Bizottság és néhány nyugat-európai ország megközelítését, melynek nyomán az EU bővítése elakadt. Magyarország egyértelműen elkötelezett támogatója az EU bővítésének, hiszen az európai és magyar érdek is – szögezte le.

Magyarországnak nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai és nemzetgazdasági érdeke az EU bővítése, s azon belül is a Nyugat-Balkán integrációja. Megjegyezte, hogy ha a nyugat-balkáni országokat nem integrálják, egy következő migrációs hullám fenntartásában esetleg kevéssé számíthatunk majd rájuk.

Az Európai Unió bővítési politikája az egyik legfontosabb uniós szakpolitika – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: továbbra is azt szeretnék, ha az uniós bővítési biztosa magyar lenne, mert az a legjobb garancia lenne arra, hogy az EU bővítése újrainduljon.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?