KÜLFÖLD

Épp hogy elindultak, de már a bírósághoz fordultak a migránsok

Elképesztő jogi trükközés zajlik, csak hogy még több migráns jöhessen be Európába. Vajon miért ennyire fontos még most is ez?
  • Szerző: RIPOST

Az Il Gironale nevű tekintélyes olasz lapban megjelent írás szerint két szudáni migráns kapcsolatba lépett egy olasz ügyvéddel. A jogászt Lucia Gennarinak hívják, és a Mediterranea-Saving Humans nevű nem állami szervezet jogi képviselője is egyben. A két afrikai férfi a jogi képviselő segítségével az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, és vallomásukban azt állították, hogy 47-en utaztak egy csónakban, az utastársaik közül pedig többen betegek voltak. Két keresetet is benyújtottak a strasbourgi székhelyű bírósághoz: az egyikben azt követelték, hogy Málta adjon menedékjogot nekik, a másikban pedig a szerintük Olaszország és Málta által elkövetett jogsértéseket ecsetelték. A történet nem várt fordulatot vett, amikor kiderült, hogy a panaszt tevő migránsok még épp hogy elhagyták a líbiai partokat, amikor a levelük már a bíróságon volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


Az egészre úgy derült fény, hogy az illegális bevándorlók csónakjára rátalált egy halászhajó, majd visszaszállították őket Afrika partjaihoz. Korábban többször is megvádolták az NGO-kat azzal, hogy hajóikon – embercsempészekkel összejátszva – taxiztatják a migránsokat Európába. Április elején pedig a Sea-Eye nevű szervezet szóvivője beszélt arról, hogy sokkal fontosabb az illegális bevándorlók mentése, mint a koronavírus terjedése okozta aggodalmak.

És ezeket olvastad már?