POLITIK

Kiderült, ennyi pénzt keresett óránként Karikó Katalin, a vakcina anyja

A New York Times lerántotta a leplet a sokakat foglalkoztató kérdésről: mennyi pénzt keresett Karikó Katalin?
  • Szerző: Ripost

A fél világ ünnepli a magyar biokémikust, akinek a szabadalmára épül a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája – nem csoda, hogy sokakat érdekel: ennyi pénzt keresett óránként Karikó Katalin!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karikó Katalin (Fotó: Szegedi Tudomanyegyetem)

A neves New York Times részletes cikkben foglalkozik Karikó Katalin pályafutásával, s a magyar biokémikus pénzügyeit is érinti, kerek perec megírva: ennyi pénzt keresett Karikó Katalin.

A cikkből kiderül, hogy a hivatásának élő, jó értelemben megszállott kutató nem csak a hétköznapokon túlórázott rengeteget, de a hétvégéken is gyakran visszatért a laborba. Karikó Katalin férje, Francia Béla annak idején egyszer kiszámolta, hogy a biokémikus végtelen munkanapjai azt jelentették, hogy óránként körülbelül egy dollárt keresett. Megjegyezték, hogy a magyar biokémikus „karrierje hosszú évekig törékeny volt a Pennsylvaniai Egyetemen, laboratóriumról laboratóriumra vándorolt és soha nem keresett évente 60 000 dollárnál többet.” (A 60 ezer dollár 18 millió forint, ez magyarországi viszonylatban soknak tűnhet, ugyanakkor amerikai mércével mérve, pláne a napi nyolc órás munkaidő többszörösével számolva nem az.)

Bizonyára ma már a BioNTech alelnökeként jóval magasabb a fizetése, de Karikó Katalin számos friss nyilatkozata is arról tanúskodik, hogy továbbra sem a pénz foglalkoztatja. Sőt, ahelyett. hogy 66 évesen hátradőlne és csak a pihenésre koncentrálna, mondván, eleget dolgozott már, újabb és újabb terveket szeretne megvalósítani a laborban, az emberek megsegítésére.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?