INSIDER

Emiatt indult roham a babaváró hitelért

A családvédelmi akcióterv július elsejei indulása óta több mint 20 ezren adtak be igénylést a támogatás valamelyik formájára, sok család több lehetőséggel is élni szeretne. A babaváró hitelt illetően a kezdeti nagy érdeklődés után volt egy csöndesebb időszak, de most roham indult érte. A Ripost utánajárt az okoknak.
  • Szerző: Ripost

Az első két hónapban kilencezren kötöttek szerződést babaváró hitelre. Ahhoz képest, hogy ez mennyire kedvező lehetőség a gyermeket vállaló párok számára, ez nem is sok. Most azonban egyre nagyobb az érdeklődés a különböző kisgyermekes és lakáshiteles internetes csoportban. A legtöbben az ügyintézés módjáról, mások tapasztalatairól érdeklődnek és arról, mikor a legkedvezőbb felvenni a babaváró hitelt. „Mennyi az átfutási idő?” „Melyik bank a leggyorsabb?” „A babavárót egyszerre is lehet igényelni a csok-kal?” „Ha gyesen vagyok, hogyan számolják a tb-t?” Ezek a leggyakoribb kérdések. A 1818 kormányzati ügyfélvonal munkatársai július elseje óta 14 ezer kérdésre válaszoltak, az utóbbi napokban ott is megnőtt a forgalom.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– Amikor bejelentették a családvédelmi akciótervet, már tudtam, hogy jó lesz nekünk a babaváró hitel, mert mindenképpen szeretnénk Zsófinak testvért

– mondta el a -nak Tóth Imola.

– Mégsem rohantunk a bankba, mert arra számítottunk, hogy még lesznek változások, és kíváncsi voltam mások tapasztalataira is. A házat szeretnénk felújítani, egyelőre azon gondolkodunk, melyik bankot válasszuk.

Kovács Enikőék azért várnak ki, amit a is megírt: abban bíznak, hogy mivel nyáron csökkent az államkötvény hozama és a babaváró
hitel kamatát ehhez igazítják, az induló ügyleti kamat mértéke is csökken.

– Nem azért, tényleg szeretnénk gyereket öt éven belül, de most még egyetemre járok, és mi van, ha kicsúszunk az időből?

– gondolkodik hangosan a 23 éves pécsi nő.

– Vagy, ne adj Isten, elválunk. Nem így tervezzük, persze, de előfordult már másokkal is. Ha bármilyen okból vissza kell fizetnünk a kamattámogatást, nem mindegy, mekkora az az összeg. De most már nem merünk tovább várni, meg szeretnénk a pénzből építkezni, úgyhogy most nézegetjük, melyik bank kínálja a legkedvezőbb feltételeket.

A bankok a babaváró hitel meghirdetése után különböző kedvezményekkel próbálták magukhoz csábítani az ügyfeleket, de ezeket csak az első időszakra biztosítják. Az Erste Bank 20 ezer forint jóváírást és számladíj elengedést kínál azoknak, akik szeptember 30-ig hiánytalanul beadják az igénylést. A K&H Bank 50 ezer forintos jóváírással kecsegteti azokat, akik ezt augusztus 31-ig megteszik. A Budapest Bank 30 ezer forintos jóváírást kínál annak, aki október 31-ig igényli a babavárót és nyit egy bankszámlát is.

A babaváró hitelt felvevő családok nagy része lakást szeretne venni vagy építkezésre készül, ezért sokan a családi otthontámogatási
kedvezménnyel, a csok-kal együtt igénylik. Az ingatlan- és építőanyagárak az utóbbi félévben tovább nőttek, és ez a tendencia a szakemberek szerint tovább folytatódik. Az albérletárak jelentős növekedése is arra ösztönzi a fiatalokat, hogy minél előbb saját lakást vegyenek vagy építsenek.

A Cofidis készített egy felmérést, amiből az derült ki, hogy az érdeklődők 41 százaléka még nem döntötte el, valóban felveszi-e a babaváró hitelt. Az, hogy nem kapkodják el a döntést a párok, helyeselhető, hiszen a hitel csak azoknak kedvező, akik valóban gyermeket szeretnének. Ők viszont nem sokat kockáztatnak, hiszen már az első gyermek megszületésekor kamatmentessé válik a hitel, és a havi törlesztés nem emelkedhet 50 ezer forint fölé.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes kókusztekercs receptje
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?