Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.07.05.

Elüldöztek egy keresztény családot, de próbálják jóvátenni a dolgot

Egyiptomban történt a minden részletet illetően tanulságos eset.

Egy szélsőséges muszlim társaság fenyegetései miatt egy keresztény kopt családnak el kellett hagynia otthonát – közölte a Copts Today egyiptomi keresztény hírportál.

Farghal Taha Sheata, egy egészségbiztosítással foglalkozó muszlim férfi a Myna városhoz közeli Qalandul keresztények által is lakott falu egyik háza előtt parkolt le autójával. A ház asszonya éppen az ablakokat és az erkélyt takarította, amikor a koszos vízzel véletlenül leöntötte a muszlim férfi autóját. Az felháborodottan betört a keresztény család otthonába és megverte a családfőt.

A sértett, Baher Samir Mallawi kisváros rendőrségéhez fordult, hogy feljelentést tegyen az őt megtámadó férfi ellen. A rendőrök nem voltak hajlandóak jegyzőkönyvet felvenni, és végül a keresztény férfira félmillió egyiptomi font bírságot szabtak ki, amiért szerintük hamisan vádolta meg Farghal Taha Sheata-t.

A család Zidane Al-Qenihez, az Igazságért és Emberi Jogokért Egyiptomban nevű szervezet szóvivőjéhez fordultak, aki az ügyet Mamoud Tawfiq belügyminiszter irodájának továbbította.

Az agresszívan fellépő muszlim férfi barátaival később visszament a család háza elé, és halálosan megfenyegette őket. Az őrjöngő tömeg éppen be akart törni a koptok otthonába, amikor kiérkeztek a rendőrök és többször a levegőbe lőttek, majd sikeresen kimentették a megrémült keresztényeket és biztonságos helyre szállították őket.

Az eset még tavaly év végén történt, jogorvoslatra csak most került sor, miután Rijad Abd Al-Sattar muszlim vallású parlamenti képviselő felkarolta az ügyet és kiállt a keresztény család mellett.

Al-Qeni a Linga.org-nak nyilatkozva elmondta, hogy a keresztény család azóta visszaköltözött az otthonába. A környéket külön rendőrségi járőrszolgálat védi. A jogtalanul kiszabott bírságot eltörölték, sőt kártérítés gyanánt a családnak félmillió egyiptomi fontot ítéltek meg.

Az egyiptomi keresztények helyzete ma mindennek ellenére kiegyensúlyozottabbnak mondható a szélsőséges iszlám jelentette elnyomás után. Az egyiptomi törvényhozásban a korábbi néhány fő helyett 36 taggal képviselteti magát a kopt közösség. A parlament nemrégiben törvénnyel szabályozta a templomok helyreállítását és építését az országban a korábbi ottomán hagyományokon nyugvó szabályozás eltörlésével. Hamarosan szintén a parlament elé kerül az örmény népirtás elítéléséről szóló határozat.

A hivatalos álláspont szerint az ország vallási felekezetei, mint például a keresztények az egyiptomi kultúra integráns részét képezik, közösségeiket tiszteletben kell tartani.

A közelmúltban a La Croix francia katolikus napilapban Ibrahim Iszák Szidrak, a kopt katolikusok pátriárkája így nyilatkozott: „Az egyiptomi keresztények az őket ért gyakori támadások ellenére – amelyeket fundamentalisták hajtanak végre –, nincsenek kitéve keresztényüldözésnek. Amikor muszlim fanatikusok keresztényeket támadnak meg, valójában Egyiptom egységére törnek. Helyzetünkre úgy vélem, hogy a diszkrimináció szó használata lenne a helyénvaló. Tapasztaljuk, hogy az álláskeresés során vagy az egyetemi felvételik alkalmával a keresztények hátrányt szenvednek a hitük miatt. Ez megtörténik. De a keresztények ugyanakkor otthon érzik magukat Egyiptomban, s az utóbbi években a helyzet javulását érzékeljük. Istennek hála, Egyiptomban béke van és stabilitás. De ebben az esetben is fontos a szóhasználat. Még akkor is, ha vallásszabadság van, a lelkiismereti szabadság még várat magára. A dolgok azért előrehaladnak, a sivatagi régiókban már szabadon építhetünk új templomokat. Elnyertük a korábban engedély nélkül épült templomaink jogi státuszának rendezését is. S ki kell emelni Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornok politikai elkötelezettségét is: ő az első elnök, aki személyesen adta át karácsonyi üdvözletét keresztény templomban.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek a legmegbízhatóbb használt autók, magyar kötődésű modell is dobogóra került

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

borsonline.hu

Kezdődik az asztrológiai újév: ezekre a csillagjegyekre lesz brutális hatással

mandiner.hu

Szoboszlai egyetlen mozdulattal bolondot csinált a manchesteri világsztárból (VIDEÓ)

ripost.hu

Mindenkit meglepett Kulcsár Edina, bejelentette a nevet

magyarnemzet.hu

Menekülnek az emberek Budapestről, mutatjuk, merre mennek

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

travelo.hu

Új, közvetlen buszjárattal érheted el Budapestről ezt az európai nagyvárost

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

A fejét is elfordítja, csúnyán kihasználta Magyarország egyik leggazdagabb emberét a barátja

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A nyugat-európai gazdák úgy látják, elveszítették a csatát

POLITIK

Brüsszel egy feladatnak tekinti a migrációt

POLITIK

Magyarország továbbra sem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításban

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat