POLITIK

Elüldöztek egy keresztény családot, de próbálják jóvátenni a dolgot

Egyiptomban történt a minden részletet illetően tanulságos eset.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Egy szélsőséges muszlim társaság fenyegetései miatt egy keresztény kopt családnak el kellett hagynia otthonát – közölte a Copts Today egyiptomi keresztény hírportál.

Farghal Taha Sheata, egy egészségbiztosítással foglalkozó muszlim férfi a Myna városhoz közeli Qalandul keresztények által is lakott falu egyik háza előtt parkolt le autójával. A ház asszonya éppen az ablakokat és az erkélyt takarította, amikor a koszos vízzel véletlenül leöntötte a muszlim férfi autóját. Az felháborodottan betört a keresztény család otthonába és megverte a családfőt.

A sértett, Baher Samir Mallawi kisváros rendőrségéhez fordult, hogy feljelentést tegyen az őt megtámadó férfi ellen. A rendőrök nem voltak hajlandóak jegyzőkönyvet felvenni, és végül a keresztény férfira félmillió egyiptomi font bírságot szabtak ki, amiért szerintük hamisan vádolta meg Farghal Taha Sheata-t.

A család Zidane Al-Qenihez, az Igazságért és Emberi Jogokért Egyiptomban nevű szervezet szóvivőjéhez fordultak, aki az ügyet Mamoud Tawfiq belügyminiszter irodájának továbbította.

Az agresszívan fellépő muszlim férfi barátaival később visszament a család háza elé, és halálosan megfenyegette őket. Az őrjöngő tömeg éppen be akart törni a koptok otthonába, amikor kiérkeztek a rendőrök és többször a levegőbe lőttek, majd sikeresen kimentették a megrémült keresztényeket és biztonságos helyre szállították őket.

Az eset még tavaly év végén történt, jogorvoslatra csak most került sor, miután Rijad Abd Al-Sattar muszlim vallású parlamenti képviselő felkarolta az ügyet és kiállt a keresztény család mellett.

Al-Qeni a Linga.org-nak nyilatkozva elmondta, hogy a keresztény család azóta visszaköltözött az otthonába. A környéket külön rendőrségi járőrszolgálat védi. A jogtalanul kiszabott bírságot eltörölték, sőt kártérítés gyanánt a családnak félmillió egyiptomi fontot ítéltek meg.

Az egyiptomi keresztények helyzete ma mindennek ellenére kiegyensúlyozottabbnak mondható a szélsőséges iszlám jelentette elnyomás után. Az egyiptomi törvényhozásban a korábbi néhány fő helyett 36 taggal képviselteti magát a kopt közösség. A parlament nemrégiben törvénnyel szabályozta a templomok helyreállítását és építését az országban a korábbi ottomán hagyományokon nyugvó szabályozás eltörlésével. Hamarosan szintén a parlament elé kerül az örmény népirtás elítéléséről szóló határozat.

A hivatalos álláspont szerint az ország vallási felekezetei, mint például a keresztények az egyiptomi kultúra integráns részét képezik, közösségeiket tiszteletben kell tartani.

A közelmúltban a La Croix francia katolikus napilapban Ibrahim Iszák Szidrak, a kopt katolikusok pátriárkája így nyilatkozott:

„Az egyiptomi keresztények az őket ért gyakori támadások ellenére – amelyeket fundamentalisták hajtanak végre –, nincsenek kitéve keresztényüldözésnek. Amikor muszlim fanatikusok keresztényeket támadnak meg, valójában Egyiptom egységére törnek. Helyzetünkre úgy vélem, hogy a diszkrimináció szó használata lenne a helyénvaló. Tapasztaljuk, hogy az álláskeresés során vagy az egyetemi felvételik alkalmával a keresztények hátrányt szenvednek a hitük miatt. Ez megtörténik. De a keresztények ugyanakkor otthon érzik magukat Egyiptomban, s az utóbbi években a helyzet javulását érzékeljük. Istennek hála, Egyiptomban béke van és stabilitás. De ebben az esetben is fontos a szóhasználat. Még akkor is, ha vallásszabadság van, a lelkiismereti szabadság még várat magára. A dolgok azért előrehaladnak, a sivatagi régiókban már szabadon építhetünk új templomokat. Elnyertük a korábban engedély nélkül épült templomaink jogi státuszának rendezését is. S ki kell emelni Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornok politikai elkötelezettségét is: ő az első elnök, aki személyesen adta át karácsonyi üdvözletét keresztény templomban.”

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?