POLITIK

Elosztókábelt kapott a fideszesektől az áramtolvaj Gyurcsány-párt

Erzsébetvárosban a Fidelitas aktivistái elosztókat osztottak ki a baloldali kerületvezetésnek.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Az akcióra azután került sor, hogy a múlt héten áramlopás miatt tartott házkutatást a rendőrség a VII. kerületi önkormányzat épületében. Mint a Demokratikus Koalíció közleményéből kiderült, az ügy érintettje Borka-Szász Tamás, a párt önkormányzati képviselője.

A kerület DK-s polgármestere a kínos ügyre Facebook oldalán reagált, ahol azt írta:

Egy párttársam, akivel együtt dolgozunk tavaly nyár óta az önkormányzati kampányban, majd a választási győzelem után az önkormányzatban, csúnyán cserben hagyott. Vagy talán még ennél is erősebben kellene fogalmaznom. Elárult.

A kormánypárt ifjúsági szervezete azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a szerdai testületi ülés elején hosszabbítókat adtak a képviselőknek, Virágh Előd, a Fidelitas erzsébetvárosi elnöke pedig gratulált a polgármesternek az „újabb lopáshoz”.

Bár az ülésen nem volt napirenden az áramlopás ügye, de Vattamány Zsolt, a Fidesz helyi frakcióvezetője mégis behozta később a témát a testület elé, ahol arról kérdezte a DK-s polgármestert: hogyan fordulhatott elő, hogy senki nem tudott a kerületvezetésben arról, hogy Borka-Szász milyen illegális tevékenységet folytat az önkormányzati irodájában, valamint hogy indult-e belső vizsgálat az ügyben.

Mint ismeretes néhány napja tetten érték lopás közben a DK erzsébetvárosi elnökét.Borka-Szász a hivatali irodájában, önkormányzati áramforrásról végzett bitcoin bányászatot. Gyakorlatilag áramot lopott, ipari mennyiségben.

A házkutatás közben a rendőrség több tárgyi bizonyítékot lefoglalt, amelyek a bitcoin bányászatot segítették elő. A lopási ügy külön érdekessége, hogy Borka-Szász Tamás nemcsak a DK önkormányzati képviselője, és helyi elnöke, hanem a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnöke is. Borka-Szász tehát a pénzügyekért és a gazdaságért felelős személy, a kerület vagyonát kezeli.

Nincsenek arra vonatkozó információk, hogy mióta lopta az áramot a DK politikusa, azonban hozzátette, hogy tudomása szerint a DK frakcióirodájának eddig is szokatlanul magas volt az áramfogyasztása, aminek eddig nem tudta senki az okát.

Nem kizárt tehát, hogy a DK irodáiban az önkormányzati választások előtt is nagyüzemi pénzgyártás folyt. Az önkormányzat és a lakók költségén.

Az önkormányzat épületében egy tűzesetet is kivizsgáltak néhány hónapja, amely akkor azzal zárult, hogy a hálózat túlterheltsége okozta a tüzet. Egy elosztóközpontban keletkezett tűz, éppen a mostani ügyben érintett iroda felett.

Érdekes egybeesés, hogy néhány éve a DK Teréz körúti irodája is tisztázatlan körülmények között leégett, a vizsgálatok akkor is túlterheltséget állapítottak meg a tűz okaként.

A rendőrségi nyomozás elkezdődött, biztosat csak annak lezárulta után lehet erről tudni.

A tűzesetet, és a nagy áramigényű bitcoin bányászat közötti összefüggés nem tűnik légből kapott feltételezésnek. Egy bitcoin bányászatra használt szerver működtetése ugyanis fokozott biztonsági előírásokat igényel, a hűtés, a megfelelő hálózat, felügyelet biztosítása nélkül ugyanis könnyen túlterhelődhet a hálózat és tűz üthet ki.

Arra a kérdésre, hogy milyen politikai felelősség terheli a DK-s polgármestert, Niedermüller Pétert az ügy kapcsán, Bajkai István a Fidesz erzsébetvárosi képviselője elmondta, hogy véleménye szerint a kerület polgármestere egy személyben felelős azért, hogy az általa vezetett önkormányzat a szabályoknak megfelelően működjön. Nagy bajt jelent, ha nem tudta, hogy mi történik a polgármesteri hivatal helyiségeiben.

„Igazából kizártnak tartom, hogy a kerületi vezetés ne tudott volna a lopásról. Niedermüller Péter napi munkakapcsolatban van Borka-Szász Tamással, lehetetlen, hogy egyszer sem találkoztak az irodájában. Oláh Lajos szintén tudnia kellett mindenről, látnia kellett a szervert, hiszen rendszeresen tárgyalnak, együtt dolgoznak” – jelentette ki Bajkai István.

Bajkai elmondása szerint nincsenek arra vonatkozó információk, hogy mióta lopta az áramot a DK politikusa, azonban hozzátette, hogy tudomása szerint a DK frakcióirodájának eddig is szokatlanul magas volt az áramfogyasztása, aminek eddig nem tudta senki az okát.

Nem kizárt tehát, hogy a DK irodáiban az önkormányzati választások előtt is nagyüzemi pénzgyártás folyt. Az önkormányzat és a lakók költségén.

Bajkai István emlékeztetett arra is, hogy az önkormányzat épületében egy tűzesetet is kivizsgáltak néhány hónapja, amely akkor azzal zárult, hogy a hálózat túlterheltsége okozta a tüzet. Egy elosztóközpontban keletkezett tűz, éppen a mostani ügyben érintett iroda felett.

„Egy ilyen baleset nemcsak az önkormányzat épületét és a tárolt adatok biztonságát veszélyezteti, hanem közvetlenül emberéleteket is„ – tette hozzá Bajkai István.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?