POLITIK

Elképesztő munkanélküliség fenyeget a koronavírus következtében

Sorra érkeznek az ijesztőbbnél, ijesztőbb adatok. Százezrek, sőt milliók vesztik el a munkájukat a járvány következményei miatt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

Egyre jobban érződik a koronavírus járvány okozta válság hatása a gazdaságban világszerte.

Közel 900 000 munkavállaló veszthette el munkáját a március 12-i korlátozó intézkedések bevezetése óta Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint – írja az EUobserver az El País spanyol lapra hivatkozva. A munkaerőpiaci adatok szerint az állásukat elvesztők több, mint fele ideiglenes munkavállaló volt.

Spanyolországban a munkanélküliek száma ezzel hivatalosan 3,5 millióra emelkedett. Ez a legmagasabb szint 2017 áprilisa óta.

A Spanyolországot komolyan sújtó gazdasági válság idején sem volt ilyen mértékű növekedés,

a legrosszabb hónap 2009 januárja volt, amikor 199 ezerrel nőtt a munkanélküliség egy hónap alatt. A nyilvántartott munkanélküliek száma az idei év harmadik hónapjában meghaladta a 3,5 milliót. Éves viszonylatban, tavaly márciushoz képest 9 százalékkal, 293 ezerrel lett több állástalan.

Padlón a francia autóipar

Ami Franciaországot illeti, jelenleg úgy tűnik, hogy az autóipar a legnagyobb vesztes. Márciusban 62 668 új személygépkocsit helyeztek forgalomba az országban, ami 72,25 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakában mért eladásaihoz képest. Nem csoda, hogy visszaesett a forgalom, mivel március 17-től minden olyan üzletet bezártak, ami nem létfontosságú szolgáltatást nyújt, így az autókereskedések sincsenek nyitva, ám ez a csökkenés akkor is olyan történelmi mélypont, amire még soha nem volt példa az országban, mondta François Roudier, a Francia Autógyártók Bizottságának (CCFA) szóvivője. A szakember becslései szerint a csökkenés éves szinten akár 20 százalékos visszaesést is jelenthet 2020-ban.

A mostani rendkívüli helyzetben nagyot zuhantak mindkét nagy francia autógyártó eladásai, a négy márkát (Peugeot, Citroën, DS, Opel) tömörítő PSA csoport 73,4, míg a Renault-csoport (beleértve a Daciát és a Renault sportmárkáját, az Alpine-t is) 71,6 százalékkal kevesebb új autót adott el.

François Roudier úgy véli, hogy ezt a visszaesést még egy, a koronavírus utáni fellendülés sem tudná kompenzálni, így mindenképp gyászos év lesz az idei a francia autóipar számára, pedig a tavalyi évben emelkedtek az eladások, 2019-ben 2 214 279 új autó talált gazdára Franciaországban, ami 1,9 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Az eladások 56,8 százalékát hazai gyártmányú személyautók tették ki.

53 millió munkanélküli az USA-ban?

6,6 millióval ugrott meg egy hét alatt az USA-ban az állástalanok száma, és a koronavírus-járvány végére akár 53 milliósra is felduzzadhat a munkanélküliek serege. A jelenlegi krízis súlyosabb lehet a nagy gazdasági világválságnál is.

A múlt héten 6,6 millió amerikai polgár jelentkezett munkanélküliségi segélyért, így jelenleg már mintegy 17 millió amerikainak nincs munkája. A múlt heti növekedési ütem minden korábbinál gyorsabb, a koronavírus-járvány előtti időszak legrosszabb hete 1982-ben volt, akkor egy hét alatt 695 ezer igényt regisztráltak.

Közben a közel száz évvel ezelőtti Nagy Gazdasági Világválság korszakára emlékeztető hatalmas infrastrukturális fejlesztésekre is készülnek, hogy legyen hol munkát adni az embereknek: az ország széles sávú internetelérését fejlesztenék és hozzálátnának az utak és hidak tömeges rekonstrukciójához.

Magyarországon?

20-40 ezer magyar válhat tartósabban munkanélkülivé. Az egész évet tekintve ennyivel nőhet a munkanélküliek száma Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb prognózisa szerint.

Arra számítanak ugyanakkor, hogy azok, akik most elveszítik a munkájukat, a járvány lecsengése után a gazdaság élénkülésével párhuzamosan gyorsan újra el tudnak helyezkedni. A kormány célja, hogy 3 hónap múlva legkésőbb minden érintettnek újra legyen munkája. Ez pedig azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta drasztikus megugrása csak néhány hónapig lesz látható a statisztikában, majd gyors ütemben javulni kezdenek a számok.

címkék:
És ezeket olvastad már?