Létrehozva: 2020.06.01.

Egyre több helyen üti fel a fejét a neten a cenzúra

Szólásszabadság? Ugyan már. Csak az mehet amit ők akarnak, jellemzően valamiféle liberalizmus álarca mögé bújva.

Cenzúra-bíróságot(bizottságot?) állított fel a Facebook, a magyar képviselő természetesen a pesti Soros-egyetem volt tanára, ki is lehetne más.

De a legfrissebb hír, hogy Svédországban is felállítanak egy cenzúrabizottságot, még jó, hogy nem gondolat-rendőrséget.

Korábban is előfordult már, hogy valakit például egy bibliai idézet miatt hurcoltak bíróság elé, miután az általa alapított uppsalai Élet Igéje Gyülekezetben a homoszexuális életmódot kifogásolta. Kollégáját, Ake Greent, aki a Svéd Pünkösdi Gyülekezet pásztora, korábban már egy hónap börtönbüntetésre ítélték a melegek elleni „gyűlöletre való felbujtás miatt”, mivel egy istentiszteleten homoszexualitással kapcsolatos bibliai utalásokat idézett.

Most egy olyan új hatóság felállítását tervezi a svéd kormány, amelynek az a feladata, hogy felismerje, illetve elemezze a svéd érdekeket és „demokráciát romboló”, félrevezető, szükségtelen információkat és szembeszálljon azokkal. Hogy mi a demokrácia-romboló és mi a szélsőséges, azt persze ők mondják meg.

Az ötletet már 2018-ban bejelentette Stefan Löfven miniszterelnök, aki a svéd titkosszolgálat (SAPO), illetve korábban a Svédország Migrációs Igazgatóságának főigazgatóját, a szintén szociáldemokrata Anders Danielssont nevezte ki az intézmény leendő vezetőjévé.

Az új hatóság felhatalmazást kap arra, hogy korlátozza a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát, és szorosan működjön együtt az ország hírszerző ügynökségeivel. A hatóság feladata lesz felismerni, elemezni és szembeszállni a svéd érdekekkel szembeni indokolatlan dezinformációs befolyásokkal és más félrevezető információkkal, valamint, hogy „segítse a médiaszolgáltatókat a szükségtelen információs hatások azonosításában, elemzésében és megválaszolásában” – állt az e-mailekben.

A kormány alá tartozó ügynökség veszélyeztetheti a szólásszabadságot és a demokratikus folyamatot, mert majd maga dönti el mi lehet „indokolatlan információs hatás”, mi a „félrevezető információ” és milyen „svéd érdekek” vannak - kommentálta a hírt a Voice of Europe egy a témával foglalkozó cikke, amelyben hozzátették: előfordulhat, hogy ezt az eszközt azokkal szemben alkalmazzák majd, akik a kormány nézeteit elutasítják.

Felügyelőtanácsot hozott létre a Facebook is, azzal az ürüggyel, hogy kell egy „független” ellenőrző testület, amelynek döntéseit végre kell hajtania a Facebooknak. A testület azonban csak névleg független, ezt jól mutatja, hogy a magyar tagja az a Sajó András, aki Soros György egyik legközelebbi bizalmasa, a Soros-egyetem alapító dékánja. Később, a Gyurcsány-kormány alatt az Emberi Jogok Európai Bíróságára került bíróként, részt vett például abban a döntésben, amelyik kimondta, hogy a vörös csillag viselését nem szabad korlátozni.

2019-ben a cenzúra egészen sajátos formáját választotta Facebook: a konzervatív médiumok gyakorlatilag nem tudták írásaikat hirdetni a Facebookon. Hiába fizettek volna a reklámért. Az volt a trükkjük: 72 órán át vizsgálták hivatalosan a nem ellenzéki médiumok cikkeit. És akkor engedélyezték (gyakran akkor sem) a minden szempontból jogszerű írásokat, amikor már többé-kevésbé idejétmúlttá vált. 3 nappal az adott cikk megjelenése után.

Ezzel a trükkel megakadályozták, hogy az Origo, a Magyar Nemzet, a 888.hu, a Ripost, a Pesti Srácok vagy a Demokrata hirdethessen.

A Századvég Alapítvány nemrégiben nyílt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben kitérnek az új facebook-bíróság és a nemrég bevezetett szigorú egységes uniós adatvédelmi szabályozás, a GDPR között mutatkozó ellentmondásokra is. Az alapítvány hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak lépnie kell az ügyben, hiszen az uniós testületek nem cégeket, hanem embereket kell, hogy szolgáljanak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezért osztogatja el a vagyonát az egykori Nagy Ő, Jákob Zoltán

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

hirtv.hu

Nem akárki vett röplabdapályát a Balassi Bálint Gimnázium tanulóinak

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

travelo.hu

Jó hír! A 2024-es szezontól ingyenes lesz a SHO BEACH, a Kopaszi-gát strandja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Újabb orosz támadások Ukrajnában

POLITIK

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól