POLITIK

Egyre erősödik az olasz jobboldal, de akkor miért?

Miközben egyre erősödik az olasz jobboldali pártok támogatottsága, Salviniék mégis beléptek az új kormánykoalícióba. Vajon miért?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Folyamatosan nő a jobbközép pártok támogatottsága Olaszországban. Matteo Salvini, Giorgia Meloni és Silvio Berlusconi pártjainak össztámogatottsága már elérte a 48 százalékot.

A közvélemény-kutatások alapján Giorgia Meloni pártja, az Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia) jelentős növekedést könyvelhet el. Az olasz testvérek vezetőjének döntése, amely szerint nem támogatja a koalíciós kormányt, úgy tűnik meghozza gyümölcsét a támogatottság szempontjából. A felmérés egyébként is az olaszok széles körű elégedetlenségét tárja fel az új kormány összetételével kapcsolatban.

Az Olasz Testvérek támogatottsága Mario Draghi kormányának megalakulása óta 1,3 százalékponttal növekedett, és elérte a 17,5 százalékot. Nagyon erőteljes növekedés, amelynek eredményeként Giorgia Meloni pártja felveheti a versenyt a Demokrata Párttal.

A demokraták támogatottsága 0,4 százalékot csökkent,18,3 százalékon áll, csak 0,8 százalékkal különbözik az Olasz Testvérektől, amelynek célja most a Liga mögött a második nemzeti párttá válni, megerősítve a jobbközép koalíciós pozícióját.

A Liga támogatottsága szintén gyarapodott az elmúlt időszakban, a 0,5 százalékpontos növekedéssel szilárdan megőrzi az első nemzeti párt címét az olaszok támogatottságának 23,1 százalékával, míg egy másik felmérés 24 százalékot mutat Salviniéknek.

Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia támogatottsága is folyamatosan emelkedik és egy nagyobb teret nyer magának. A legutóbbi felmérés szerint elérte a szavazatok 8,1 százalékát a 0,6 százalékpontos növekedésnek köszönhetően.

Sokak számára ugyanakkor érthetetlen, miért döntött a bevándorlásellenes Matteo Salvini úgy, hogy az új olasz koalíciós kormányban együttműködik a baloldali Demokrata Párttal és az Öt Csillag Mozgalommal. Számos sajtóorgánum pálfordulásként értékelte a volt jobboldali belügyminiszter, Matteo Salvini kormányba lépését. Úgy vélik, a bevándorlás visszaszorításával kapcsolatos álláspontja feladásával jár majd az új pozíció.

Az Il Libero quotidiano jobbközép napilap azonban azt feltételezi, hogy

Salvini csapdát állított a bevándorláspárti erőknek,

kormányba lépésével gyeplőt vetne az ellenőrzés nélküli illegális bevándorlásra. A Liga elnöke irányváltást remélt az új miniszterelnöktől, Mario Draghitól, azt azonban nem tagadta, hogy hidegzuhanyként érte Luciana Lamorgese belügyminiszteri székben való megtartása. Sajtóvisszhangok szerint a belügyminisztérium tevékenységének ellenőrzésére szolgáló bizottság élére Liga-politikus kerülhet. A biztonsági és migrációs kérdéseket felügyelő személyt a Corriere della Sera napilap „őrnek” nevezi, és két nagy tiszteletnek örvendő ligás képviselő nevét említi az esélyesek között.

– Irányváltást várunk Luciana Lamorgese belügyminisztertől

– jelentette ki a Rai 3 tévécsatornán Matteo Salvini. – A kábítószer, a maffia és az illegális bevándorlás elleni küzdelemben változtatásokra van szükség – szögezte le. A Liga elnöke beszámolt a kormányfővel folytatott konzultációról, melynek során azt kérte, hogy a bevándorlásra érvényes európai rendszabályok Olaszországban is kötelező érvényűek legyenek, ugyanúgy ahogyan Spanyolországban vagy Franciaországban, illetve a többi uniós tagországban, ugyanis

minden országnak joga és kötelessége, hogy megvédje nemzete határait.

Salvini úgy fogalmazott, a menedékre jogosultakat szívesen látják, az illegális bevándorlókat azonban továbbra is elutasítják. Hangsúlyozta azon aggodalmát, hogy az elmúlt évben az egészségügyi vészhelyzet ellenére háromszorosára emelkedett az Olaszországba érkezett bevándorlók száma. Salvini elmondta, hogy Mario Draghi kormányfő egyetértett vele abban, hogy az olasz határok egyben Európa határai, az Európa kapujaként közismert Lampedusa szigete pedig nem lehet a kontinens menekülttábora. Végül pedig kifejezte reményét, hogy „az európai intézetekben nagy tekintélynek örvendő Draghinak sikerül majd elérnie azt, amiben Giuseppe Conte távozó miniszterelnök kudarcot vallott”, azaz a bevándorlási politika szigorítását.

– Az állampolgárok javát, az ország érdekeit szándékozunk szolgálni azzal, hogy Mario Draghi kormányába lépünk. Ez azonban elengedhetetlenül maga után vonja, hogy a korábban kormányon lévő balközép erőknek meg kell változtatniuk bevándorláspolitikai nézeteiket – nyilatkozta hétfő délben Matteo Salvini a sajtó munkatársainak.

A Mario Draghi vezette kabinet egyik legnagyobb kihívása a bevándorlás szabályozása lesz, a tavaszi éghajlat és a kedvező hajózási viszonyok ugyanis ösztönző erővel hatottak az Afrikából elvándorló tömegekre.

Ismét az összeomlás szélére került a Lampedusa szigetén található Contrada Imbricola hotspot

– írja az Il Giornale napilap. A kétszáz fő befogadására alkalmas központba ismét ezer bevándorlót zsúfoltak.

Komoly aggodalomra ad okot a tendencia. Az idei év első két hónapjában 4200 bevándorló érkezett tengeri útvonalon Olaszország partjaihoz, míg tavaly ugyanebben az időszakban 2320-an. 2019-ben, a jobboldali Matteo Salvini belügyminisztersége idején csupán 262 bevándorló lépte át Itália határait ugyancsak az első két hónapban. Tavaly közel nyolcvanezer bevándorlót helyeztek el a befogadóközpontokba, a benyújtott menedékkérelmek 21 százalékát ítélték jogosnak, de a migránsok maradék 79 százaléka továbbra is az ország területén tartózkodik,a kiutasításra felszólító okmány ugyanis nem garantálja, hogy az országot valóban el is hagyják.

 

Az ellenzékben maradt jobbközép Olasz Testvérek képviselői azonban egyáltalán nem mutatkoznak optimistáknak. – Hogyan érhetnének el valódi szigorításokat? – nyilatkozta szkeptikusan Ignazio La Russa. A Giorgia Meloni pártvezető jobbkezeként közismert képviselő szerint az egymástól szélsőségesen távol álló politikai pártok nemcsak a bevándorlás, de gazdasági kérdésekben sem fognak dűlőre jutni. Hangsúlyozta, hogy amennyiben Draghinak lesz elég bátorsága az irányváltáshoz, akkor pártja mindenben támogatni fogja az ellenzék soraiból. Az illegális bevándorlás valódi megfékezésére azonban egyedüli megoldásként a Földközi-tengeren felállított hajóblokádot tartják – zárta nyilatkozatát.

– Jobb a döntéshozók asztalánál helyet foglalni, mint az ablakból szemlélődni– véli Salvini, a Liga elnöke, akinek nem titkolt szándéka többek között a bevándorlási politika módosítása.

– Biztosak vagyunk abban, hogy hatással lehetünk a migrációs helyzetre. Sürgősen változtatnunk kell a tavalyi tendencián, mivel háromszorosára növekedett az országba illetéktelenül érkezők száma. Az európai szabályrendszer betartása a célunk

– nyilatkozta Matteo Salvini. A Liga elnöke elmondta, tökéletesen egyetértenek a Draghi által sürgetett irányvonallal, mely felgyorsítaná és hatékonyabbá tenné az ország területén illetéktelenül tartózkodók kitoloncolását.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?