POLITIK

Egymás után kétszer betegedett meg a koronavírustól egy izraeli orvosnő. Nincs védettség?

Megdöbbentő módon, alig néhány héttel az első megbetegedés után újra pozitív lett a koronavírus tesztje egy izraeli orvosnak. Hogy is van ez? Ez az első bizonyított, rövid időn belül megtörtént újrafertőződés a világon.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Az orvosnő Izrael egyik legnagyobb kórházában a Sheba Medical Centerben dolgozik, Tel Aviv közelében. Először még áprilisban fertőződött meg a koronavírussal, de sikeresen legyőzte a betegséget. Májusban és júniusban az összes, többször is megismételt tesztje negatív lett.

Aztán néhány napja újra megbetegedett és a megbízható, többször is megismételt tesztek ismét kimutatták nála a koronavírus fertőzést.

Mint ahogy az sem kétséges, hogy teljesen felépült az első fertőzésből, amelyek nyomán az ellenanyagokat is kimutatták a szervezetéből. Ez a világon az első, teljesen bizonyítottnak tekintett eset az újrafertőzést illetően.

A koronavírus egyébként mindez idáig 55 000 embert fertőzött meg Izraelben. Két hete ismét szigorítottak Izraelben a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon, miután rekordot döntött az új fertőzöttek száma a zsidó államban.

A zárt helyszíneken, csarnokokban, bárokban, klubokban az eddigi 250 helyett legfeljebb 50 ember tartózkodhat egyidejűleg. Az imaházakban 20 főre csökkentették az engedélyezett maximális létszámot.

„Vissza kell térnünk a korlátozások politikájához, hogy ismét lapítsuk a járványgörbét” – fogalmazott a miniszterelnök, aki egyidejűleg gazdasági segélyprogramot hirdetett 2020 második félévére.

Azonnali segélyként az egygyermekes családok 2000 sékelt (mintegy 180 ezer forint), a kétgyermekesek 2500 (225 ezer forint), a három- és többgyermekes családok pedig 3000 sékelt (270 ezer forint) kapnak – mondta Netanjahu. Az egyedülállóknak 750 sékel (67 500 forint) egyszeri juttatásban kell részesülniük – tette hozzá. A kisvállalkozóknak pedig már meg is kapták az elmúlt napokban a nekik járó 7500 sékelt.

A súlyos állapotban lévő betegek száma jelenleg az egy héttel korábbinak a duplája. Néhány napja újabb ápolói álláshelyekért kezdtek sztrájkolni az ápolók Izraelben, mert nem tudják ellátni a koronavírus második hulláma miatt megnövekedett munkát, jelentette a Jediót Ahronót című újság. Az ápolók legfőbb követelése, hogy a kormány növelje a kórházak, a rendelőintézetek és más egészségügyi intézmények számára meghatározott személyzet létszámát. A sztrájk miatt hétfőtől kezdve elhalasztották az összes nem sürgős műtétet, és a járóbeteg-klinikák sürgősségi üzemmódban működnek, de a munkabeszüntetés nem befolyásolja a koronavírusos betegek és az onkológiai osztályok ellátását. Jelenleg több száz ápolónő és ápoló karanténban van, mert fertőzött emberrel érintkezett. A koronavírusosokat kezelő osztályok megnyitása miatt is veszélybe került a kórházak munkája, mivel más osztályokról helyeztek át oda személyzetet, fokozva a munkaerőhiányt.

Az ultraortodox Bné Brakban a hétszáz diákot oktató Beit Matitjahu jesiva, vagyis vallásos iskola 210 növendéke kapta el a fertőzést, köztük a jesivát vezető rabbi is. A vírushordozókat kiemelik környezetükből, és „koronaszállodákban” helyezik el, mivel szinte lehetetlen betartani a házi-karantént ebben a különösen zsúfolt városban, ahol minden 2-3 szobás lakásban sokgyerekes nagycsaládok élnek.

Netanjahu azt hangoztatta, hogy újra működésbe kell hozniuk a gazdaságot. Szerinte az a legjobb, ha az emberek vásárolni mennek ezzel a pénzzel, az jót tesz majd a gazdaságnak. Arra biztatta az embereket, hogy izraeli árut vegyenek.

Az új koronavírus terjedése miatt tavasszal elrendelt első korlátozások súlyos visszaesést okoztak az izraeli gazdaságnak. A munkanélküliek aránya jelenleg 21 százalék az országban.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?