POLITIK

Egymás hegyén-hátán, nem számít a járvány a brit strandokon

Hiába az egymást érő figyelmeztetések, a Nagy-Britanniát elérő hőhullám a tengerpartra űzte britek millióit. A szakemberek még a korábbinál is nagyobb járványtól tartanak.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Hiába a kilátásba helyezett borsos bírságok, hiába a szép szó, hiába kérlelik a politikusok és a járványügyi szakemberek a tengerpartokat, strandokat elözönlő briteket. Kötelező távolságtartás? Ugyan már! Egymás hegyén-hátán tolonganak nem egyszer sörös dobozzal a kezükben. Az elmúlt napon mért 37,5 Celsius fokos hőmérséklet (minden idők harmadik legmelegebb augusztusi napja) és a hűvös tengervíz csalogatása felülír mindenféle óvatosságot és józanságot. Pedig volt ahol a helybéliek útzárral, sőt verbális inzultusokkal próbálják távol tartani a tengerpartokat elözönlő városlakókat, hiába.

Több politikus sürgette a rendőrségi ügyekért felelős belügyi államtitkárt hogy vezényeljen ki rendőri alakulatokat a strandoló tömeg hazaküldésére.

Hiába figyelmeztetik folyamatosan a lakosságot, a hőhullám miatt továbbra is szinte mindenki a vízpartok felé tart. A tengerparton akkora a zsúfoltság, hogy ha valaki meg is próbálna betartani az egyébként nyilvános helyen kötelező 6 láb, vagyis közel 2 méternyi távolságot másoktól akkor sincs rá gyakorlatilag semmiféle módja. Jó, ha 30-40 centire képesek egymástól mozogni az egyes emberek. Vagyis, ha valaki fertőzött a koronavírussal, jó eséllyel több száz embert is megfertőzhet!

Egy tanulmány szerint a járvány újabb hullámának csúcsa 2020 decemberében várható, és a mértéke várhatóan az első hullám 2-2,3-szorosa lesz.

Több mint 46 ezer ember halt meg eddig Nagy-Britanniában eddig a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség szövődményeiben. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a fertőzöttek száma pedig meghaladta a 307 ezret. Amennyiben a járvány második hulláma valóban két-háromszorosa lesz az elsőnek, akár 1 millió ember is megfertőződhet.

Miközben szinte egymás arcába lógnak az emberek a zsúfolt tengerpartokon a kormány néhány napja karantént rendelt el a Spanyolországból hazatérők számára.

Július utolsó hetében Nagy-Britannia 14 napos karantént rendelt el a Spanyolországból érkezők számára. Az intézkedés nagy csapást jelent a spanyol idegenforgalmi ágazatra, akár csak a légi közlekedési vállalatokra és utazási irodákra, amelyek szeretnének ismét jelentősebb forgalmat elérni a korábbi korlátozások enyhítése után.

Nagy-Britanniából tavaly több mint 18 millió turista érkezett Spanyolországba, ahol az idegenforgalom bevételei a GDP 12 százalékát teszik ki.

A spanyol kormány azt nyilatkozta, hogy az ország biztonságos, a járvány gócpontjait elszigetelték és ellenőrzés alatt tartják. A külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy tiszteletben tartják az Egyesült Királyság döntését, és kapcsolatban állnak az ottani hatóságokkal.

A hazatérőkre ezúttal szigorúan ellenőrzött, kéthetes karantén vár, melynek megszegése esetén akár 1000 fontos pénzbüntetést is kiróhatnak. A külügyminisztérium csak a halaszthatatlan utazásokat tanácsolja Spanyolországba, ennek megfelelően a legtöbb légitársaság nyomban törölte a régióba induló járatait.

Boris Johnson figyelmeztetett a romló helyzet kockázataira. Mint mondta, „Világosan kell látni, hogy néhány európai barátunk országában egyes helyeken a pandémia második hullámának jelei mutatkoznak. Ezért hoztuk a Spanyolországgal kapcsolatos döntést és egész nyáron számítani kell arra, ahol szükséges, ott akcióba lépünk”. Hírek szerint Belgiummal, Luxemburggal és Horvátországgal szemben vezethetnek be hasonló intézkedéseket.

Nagy-Britanniát sújtotta leginkább Európában a koronavírus okozta járvány több mint 328 ezer esettel és 45 600 halálos áldozattal.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?