Létrehozva: 2020.10.18.

Egyértelműen terrorista merénylet volt a francia tanár lefejezése

Iszlamista terrorista merényletnek nevezte Emmanuel Macron francia államfő azt a támadást, amelynek során a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban lefejeztek egy középiskolai történelemtanárt.

„Az egyik állampolgárunkat azért ölték meg, mert a szólásszabadságról tanított a diákjainak, azt tanította, hogy lehet hinni vagy nem hinni. A honfitársunk egy tipikus iszlamista terrorista merénylet áldozata lett”, mondta a támadás helyszínén késő este az államfő. „A sötétség és az erőszak nem fog győzni. Nem oszt meg minket. Pedig ezt akarják, de nekünk ki kell tartanunk együtt”, tette hozzá Emmanuel Macron, aki a helyszínen találkozott az iskola igazgatójával és tanáraival, s arra kérte „a teljes nemzetet, hogy fogjon össze a tanárok mellett, támogassa és védelmezze őket”.

A tanár nemrég a szekularizmusról szervezett vitát az osztályában. A foglalkozás keretében a tanár bemutatta a diákoknak a Charlie Hebdo elleni támadást kiváltó Mohamed karikatúrákat, amivel több muszlim családot is magára haragított, holott azoknak a diákoknak, akiket ez sértett, nem kellett bent maradni az osztályteremben, nyugodtan kimehettek az óráról. Az iskola és az egyik, érzéseiben megbántott család közötti napokig tartó feszültség látszólag enyhült, azonban volt egy férfi, akit rettentően felzaklattak a történtek, annak ellenére, hogy neki egy gyermeke sem jár a kérdéses intézménybe.

A tanár és az iskola igazgatónője egyébként rágalmazás miatt feljelentést is tett a rendőrségen.

A francia terrorellenes ügyészség közölte, hogy egyebek mellett terrorista indíttatású gyilkosság miatt indított vizsgálatot. Szemtanúk beszámolói szerint az elkövető az Allahu akbar kiáltást hallatta.

A támadó környezetéből és családjából szombatra virradó éjjel négy embert őrizetbe vettek, köztük egy kiskorút – közölte a rendőrség.

A merénylet óriási felháborodást váltott ki a politikai vezetők részéről, a nemzetgyűlésben egyperces csenddel emlékeztek meg a képviselők a tanárról, és egységesen elítélték a merényletet.

A horrorfilmbe illő jelenet péntek délután történt egy Párizs közeli településen az utcán, az ügyben a terroristaellenes ügyészség nyomoz, az elkövetőt lelőtték. Sajtóértesülések szerint az egész konfliktus mintegy tíz nappal ezelőtt kezdődött, azzal, hogy a brutálisan kivégzett középiskolai tanár a szekularizmusról szervezett vitát az osztályában a Párizstól mintegy 25 kilométerre lévő Conflans nevű településen. A foglalkozás keretében a tanár bemutatta a diákoknak a Charlie Hebdo elleni támadást kiváltó Mohamed karikatúrákat, amivel több muszlim családot is magára haragított, holott azoknak a diákoknak, akiket ez sértett, nem kellett bent maradni az osztályteremben, nyugodtan kimehettek az óráról. Az iskola és az egyik, érzéseiben megbántott család közötti napokig tartó feszültség látszólag enyhült, azonban volt egy férfi, akit rettentően felzaklattak a történtek, annak ellenére, hogy neki egy gyermeke sem jár a kérdéses intézménybe. Péntek délután 17 óra magasságában azonban olyan vérfürdő történt a Val d'Oise megyében lévő Eragny nevű településen, amelyet még filmekben is ritkán látni, a Conflans Sainte-Honorine bűncselekmény-elleni csapata észrevett az utcán egy férfit késsel a kezében. Felszólították, hogy tegye le a fegyvert, de ő erre nem volt hajlandó. Mivel fenyegetően lépett fel és meglehetősen agresszív volt, a rendőrök agyonlőtték a 18 éves fiatalembert, ezt követően vették észre mellette a földön fekvő véres holttestet, melyről később kiderült, hogy a gimnáziumi tanár az, akivel különös kegyetlenséggel végzett a gyilkos, lefejezte. A rendőrök először nem tudták megközelíteni a támadót, mert robbanó mellény volt rajta, így tűzszerészeket kellett hívni, hogy hatástalanítsák a szerkezetet. A 18 éves gyilkos a Twitteren is bejelentette, hogy mit csinált, de a fiókját szinte azonnal törölték a közösségi oldalról. A Valeurs actuelles hetilapnak sikerült megszereznie egy képernyőfotót a bejegyzésről, melyben azt írja a gyilkos, hogy kivégezte a hitetlenek vezére, Macron egyik kutyáját, aki megsértette Mohamedet.

Franciaországot évek óta iszlamista merénylethullám sújtja, amelyben több mint 250-en vesztették életüket. Alig három héttel ezelőtt a Charlie Hebdo szatirikus hetilap egykori szerkesztősége előtt súlyosan megsebesített egy hentesbárddal két embert egy pakisztáni iszlamista, aki eredetileg fel is akarta gyújtani az épületet, hogy bosszút álljon a Mohamed-karikatúrák közlése miatt. A szerkesztőség épületében gyilkolt meg két dzsihadista merénylő 2015 januárjában tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll