Létrehozva: 2019.10.22.

Egy sor bürokratikus szabályt törölnek el

Például az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezethet, hogy jogosítványát kézhez kapná. Egyszerűbb lesz annak is aki például nevet változtat.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kedden a Parlamentben elmondta, az első jogosítványt szerző, az új vizsga kategóriát teljesítő, vagy az orvosi alkalmasságot meghosszabbító polgár – valamennyi feltétel teljesítését követően – azonnal rendelkezhet vezetési jogosultsággal. Hozzátette: a vezetői engedély igénylése és gyártása automatikusan és illetékmentesen fog történni.

Olyan videotechnikát alkalmaznak majd, amely lehetővé teszi, hogy az eljárás során az ügyfél teljesen elektronikusan azonosítsa magát anélkül, hogy személyesen megjelenne a hatóság előtt, továbbá biztosítja az okmánykiadáshoz szükséges arcképfelvétel elkészítését is – ismertette.

Az államtitkár kifejtette: lehetővé válik, hogy az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezessen, hogy jogosítványát kézhez kapná, illetve úgy kaphatja meg az okmányt, hogy nem lesz szüksége arra, hogy a hatóságnál megjelenjen.

a születési névtől, egyéb viselt névtől eltérő, a házasságkötés során választott házassági név miatti okmánycserék automatikusan valósulhatnak meg. Hozzátette: házasságkötéskor történt névváltozáskor hivatalból állíthatják ki a személyazonosító igazolványt, valamint a lakcímkártyát, a hatóságok ugyancsak hivatalból intézkednek az új adóigazolvány, a TAJ-kártya, a vezetői és forgalmi engedély, a törzskönyv és az útlevél kiállításáról is.

A halálesetek bejelentésekor az anyakönyvezéshez kapcsolódó eljárások egy részét elektronizálják – számolt be az államtitkár. Elmondta, a javaslat előírja a halottvizsgálati bizonyítvány továbbításával kapcsolatos feladatok elektronizálását, illetve az automatikus adattovábbítást az érintett szakrendszerek között.

Új szolgáltatásként beszélt arról, hogy az állampolgár nyilatkozhat arról, hogy halála esetén mely szolgáltatókat lehet elektronikusan értesíteni halála tényéről, idejéről.

Kitért arra, az arcképelemző és a rendőrségi törvényt kell módosítani ahhoz, hogy az igazoltatottról fényképet készíthessenek, majd azt online azonnal összehasonlíthassák az arcképtárban tárolt felvételekkel.

A Fidesz frakciója nevében Salacz László támogatásától biztosítva a törvényjavaslatot azt mondta, az figyelemreméltó és példaértékű elképzeléseket tartalmaz.

A kormánypárti politikus is beszélt a vezetői engedélyek igénylésének változásáról, felhívta a figyelmet arra, hogy a házassági névhez kötődő okmánycsere új szabályai a magyar állampolgárok Magyarországon kötött házasságára vonatkozik.

Kitért arra, hogy az újszülöttek összes okmányát a születést anyakönyvező anyakönyvvezető továbbítja majd a családnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kizárták a futamgyőztest, a McLaren pilótájának adták az első helyet

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja